O-ringen

Vår historia

En av grundarna - Peo Bengtsson - berättar

Peo Bengtsson och Sivar Nordström fick lite tid över våren 1965 och enades om att försöka starta en femdagarstävling i orientering med cykelsportens sexdagars som förebild. De enades om att anordna en 5-dagars-tävling 19-23 juli mellan Simlångsdalens söndagstävling 18 juli och veckosluts-tävlingarna 24-25 juli vid Ronneby och Kallinge.

De var emellertid sent ute, men fick hjälp av tidningen Skogssport och Idrottsbladet att "fånga in tävlande". I Peos hemtrakter i Skåne hittades två orienteringskartor som bedömdes tillräckligt bra för tävlingarna. På en av kartorna kunde två etapper avgöras. Men sedan var det slut med bra orienteringskartor i Skåne, så första etappen förlades till Hilleröd i Danmark. Funktionärerna var emellertid så få, att tävlingens inbjudne hedersgäst och beskyddare, Idrottsbladets chefredaktör Torsten Tegnér, fick hoppa in. Det var han glad över när han några år senare såg 5-dagarslavinen komma i rörelse. Den sista etappen arrangerades vid Karlsnäsgården, norr om Kallinge i Blekinge.

Peo stämplar kontroll

Tävlingarna gick på kvällarna

Tävlingarna ägde rum på kvällarna och därför kunde flera skåningar - bland dem även Peo - arbeta normalt på dagarna. Redan det första året hade den sista etappen jaktstart (först i mål på sista etappen vinner) och det bidrog naturligtvis till den stora succén.

Antalet deltagare det första året blev 156. De delades upp på fyra banor. Inga-Britt Bengtsson vann damklassen. Herrklassen vanns av Nisse Bohman och på tredje plats slutade Peo själv.

Hur fick tävlingen namnet O-Ringen?

Namnet kom av att O-Ringen var den enda förening som både Sivar och Peo var medlemmar i. O-Ringen var landslagsorienterarnas "fackförening" som hade bildats på hösten 1962 i Stockholm.

De första 10 medlemmarna var de 6 manliga deltagarna vid de första Europa-Mästerskapen i Norge 1962 - Pontus Carlsson, Mullsjö SOK; Bertil Norman, IFK Hedemora; Sven Gustavsson, IFK Hedemora; Sivar Nordström, Tierps IF; Halvard Nilsson, Skellefteå OK och Per-Olof Skogum, Hällefors OK – samt Emy Gauffin, IF Thor Uppsala; Lennart Öberg, Arboga OK; Björn Ekblom, Skogsluffarnas OK och Gösta Lundkvist, OK Tyr Karlstad.

Pontus Carlsson valdes till O-Ringens förste ordförande. Förebilden för O(rienterings)-Ringen var Skid-Ringen, som hade bildats några år tidigare av de bästa svenska manliga längdåkarna.

O-Ringens tre mål var

  • bättre kartor för sportsligare tävlingar
  • mer internationellt utbyte
  • mer publicitet.

Vid ett ”eftermöte” i samband med bildandet 1962 hemma hos Björn Ekbloms föräldrar vid Mariatorget framförde Sivar Nordström en idé om en internationell fler-dagars-tävling liknande Cykelsportens 6-dagars.

I juni månad 1965 kontaktades Sivar av Peo Bengtsson (O-Ringen -medlem sedan 1963) om möjligheterna att ordna den första 5-dagars-tävlingen redan en månad senare i Danmark, Skåne och Blekinge. Som banläggare ställde följande personer upp; Emil Fredriksen (etapp 1 vid Hilleröd), Ygve Ek (etapp 2 vid Norra Rörum och etapp 4 norr om Höör), Kurt-Arne Nilsson (etapp 3 vid Sandåkra) och Leo Gustavsson (etapp 5 vid Kallinge).

Sivar Nordström tog på sig tävlingsledaransvaret 1965 och även följande år vid Jönköping. De kommande åren engagerades fler och fler O-Ringare i arrangemanget, bland andra Rolf Jacobsson (fyra 1965) och Nils-Göran Albinsson (nia 1965). Arrangemanget fick namnet O-Ringens 5-dagars-tävling. Under de första decennierna kallades tävlingen enbart för "5-dagars" men sedan blev det fler och fler 5-dagars-tävlingar i världen, och då blev det mer och mer vanligt att kalla 5-dagars i Sverige för bara "O-Ringen".

Administrativt geni

O-Ringen fick tidigt fin PR genom Idrottsbladets chefredaktör Torsten Tegnér, som redan tidigt fattade att detta skulle bli något stort. Under åren framöver betydde sedan Nils-Göran Albinsson oerhört mycket för arrangemangets utveckling. Det var till exempel han som införde en massmönstring av deltagare genom att införa alla åldersklasser. Nils-Göran var tävlingsledare under elva år i rad (1967-1977) och han var något av ett administrativt geni. Det var exempelvis han som skapade den organisationsmodell som alla arrangörer har arbetat efter fram till 2014 då O-Ringen AB tog över verksamheten. Utan Nils-Göran hade O-Ringen aldrig blivit vad det är idag.

Tidigare ordföranden

O-Ringen som ”fack-förening” för landslags-orienterarna ”levde” fram till 2003 och följande 10 har varit ordförande:

Pontus Carlsson, Mullsjö SOK 1962-1965

Nils Göran Albinsson, Eksjö SOK 1965-1970

Sture Björk, OK Malmia Grängesberg 1970-1972

Birgitta Johansson, Kristinehamns OK 1972-1975

Lars Andersson, IFK Göteborg 1975-1976

Arne Johansson, Falköpings AIK 1976-1979

Per Nordahl, Örkelljunga FK 1979-1985

Sören Jonsson, IF Hagen Skövde 1985-1988

Åke Jönsson, OK Torfinn Bjärnum 1988-1992

Björn Stenberg, IFK Södertälje 1992-2003.

Fackföreningen O-Ringens huvud-uppgift i samband med 5-dagars-tävlingarna 1978-2003 har varit att leda O-Ringen Clinics för deltagare från gästande nationer.