Tävlingsområden

Det blir många olika målområden när O-Ringen 2023 kommer till Åre. De två första OL-etapperna avgörs i Trillevallen vid foten av Välliste. Den tredje OL-etappen avgörs i Järpen, cirka 25 km öster om Åre by och de två sista avgörs i Ånn, drygt 30 km västerut mot Storlien.

För MTBO gäller Östersund som tävlingsområde för två av dagarna samt Järpen en dag och PreO hittar ni i Vålådalen, Fröå gruva, Mörsil och Järpen.

OL

Etapp 1, Trillevallen

Det blir en mjuk start med fjällnära terräng. De längre banorna kommer passera björkskogsbältet precis nedanför kalfjället, en terrängtyp som är väldigt snabblöpt. Längre ned i området är det granskog med mindre sikt, men fortsatt god löpbarhet. Här finns också gott om myrar. Myrarna är ofta både tydliga som ledstänger och mer lättlöpta än vad många är vana vid, vilket gör det oklokt att undvika dem.

Kartklipp PDF Pdf, 745.2 kB.

Etapp 2, Trillevallen

Nu tas alla deltagarna med upp på kalfjället– de kortaste banorna kommer att springa i kanten på kalfjället, de andra banorna uppe på kalfjället. Det är uppåt till starterna vilket gör att vi kommer att springa utför mot mål. Den andra etappen bjuder på färre myrar än den första etappen. Uppe på kalfjället är det väldigt god sikt, men i sluttningarna gäller det att hålla riktningen så att man inte halkar ner för långt eller går för högt upp. För den som glömmer bort sig är det lätt att fastna på utsikten. Njut gärna av vyerna, men håll koll på kartan. Denna etapp kommer att bjuda på den högst placerade kontrollen någonsin i O-Ringens historia.

Kartklipp PDF Pdf, 653.7 kB.

Etapp 3, Järpen (Elitsprint Åre By för Elittouren)

Den tredje etappen drar vi österut till Järpen. Området norr om byn Järpen bjuder på fin orienteringsterräng. Arenan ligger högt upp och terrängen är mindre kuperad än i Trillevallen. Här gäller det att kunna variera orienteringstempo mellan de detaljerade och finskurna höjdpartierna och den mer lättlöpta och mindre detaljrika avslutningen in mot mål.

Kartklipp PDF Pdf, 369.5 kB.

Etapp 4, Ånn

Den fjärde etappen avgörs västerut i Ånn. Här är vi fjällnära med allt vad det innebär av lättlöpta myrar och lite lägre skog än många deltagare är vana vid, men inget kalfjäll. Varierande kupering med både detaljfattiga sluttningar, detaljrika höjdpartier och flackare områden. Målområdet i Ånn är otroligt vackert med fjällen i bakgrunden!

Kartklipp PDF Pdf, 365.9 kB.

Etapp 5, Ånn

Den femte etappen avgörs också i Ånn. Ettparti i början och slutet av banorna ha tallskog med sandbotten och sandåsar. Här blir det extra snabblöpt. Den mellersta delen av de banor som är lite längre är mer likt de andra etapperna i O-Ringen, myrar och höjdpartier.

Kartklipp PDF Pdf, 336.3 kB.

MTBO

Den första MTBO-etappen går över medeldistans i området kring Östersunds skidstadion. Här finns snabbåkta rullskidbanor blandat med luriga och bitvis svårcyklade mindre stigar.

Den andra etappen går från samma arena men är långdistans och nyttjar ett betydligt större område öster om Östersund med omväxlande grusvägar, större lättcyklade stigar och mindre mer tekniska stigar.

Mountainbikeorienterings tredje och avslutande etapp kommer att avgöras vid Röjsmon i Järpen. Etappen kommer att vara sprintdistans och till stor del gå i samhället med asfalterade gator som underlag. Banornas inledning kommer att bli i skogen med elljusspår, stigar och rullskidbana som underlag. Här sätts deltagarnas förmåga till snabba beslut verkligen på prov.

PreO

Precisionsorienteringens första två etapper kommer att gå i Vålådalen. En av etapperna kommer att gå uppe på vackra Ottfjället med utsikt över fjällvärlden. Här möts deltagarna av enstaka låga fjällbjörkar, öppet kalfjäll och vidsträckta myrar. En av de två etapperna i Vålådalen kommer att gå nere i själva dalen med en helt annan terräng än ovan trädgränsen.

Den tredje etappen blir en kvällsetapp vid Fröå gruva. I den gamla gruvmiljön kan man höra historiens vingslag slå när man vandrar runt mellan gruvhål och bevarade byggnader. Mest imponerande är den restaurerade stånggången som driver pumpen som håller en av gruvorna torr och i sin tur drivs av ett stort vattenhjul.

Etapp fyra kommer att gå i Mörsil och den avslutande etappen går från Arena Röjsmon i Järpen

En sjö