Utflyktsförslag DATUMEN KOMMER ATT UPPDATERAS TILL SOMMAREN 2021

Linnés och hans trädgårdar

Blomsterkungen Carl von Linné är ständigt närvarande och berikar uppsalabornas vardag genom det unika arv han lämnat efter sig. I Uppsala kan du besöka parker och natur i Linnés anda. Här finns bland annat hans hem och trädgård.

Carl von Linné är en av världens mest kända vetenskapsmän. I nästan 50 år studerade, forskade, undervisade och levde han i Uppsala. Ingen annan ort i världen kan uppvisa så många spår av honom som Uppsala. Här finns hans historia närvarande i fysiska platser, hus, trädgårdar och exkursionsleder med bevarad flora och fauna. Hans vetenskap lever också vidare på Uppsalas båda universitet där modern biologi och bioteknik är viktiga hörnstenar.

Linnémuseet finns i det hus som en gång var hans bostad, en kulturhistorisk pärla belägen i Linnéträdgården i Uppsala. Här visas den världsberömde botanistens vetenskapliga gärning med utställningar i bibliotek, skrivkammare och naturaliekabinett.

Linnéträdgården är Linnés egen botaniska trädgård och en grönskande oas i centrala Uppsala. I de regelbundna växtkvarteren odlas mer än tusen arter ordnade efter Linnés sexualsystem, med ettåriga och fleråriga växter var för sig. Ingenstans kommer du närmare Linnés gärning än här, i hans egen trädgård.

Under vardagarna i O-Ringenveckan kan du följa med på visningar av trädgården på svenska kl 13.30 och 15.30, samt på engelska kl. 11.30 och 14.30. Dessutom håller trädgården extra öppet till kl 20, med korta visningar av museet kl. 17.30, 18.30 och 19.30.

Onsdag 22 juli är ni välkomna på familjevisningar, samma tider som ovan.

Mer information och hitta hit: www.linnaeus.uu.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Linnés Hammarby är en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Gården köptes 1758 som sommarbostad åt familjen Linné. Idag speglar husgeråd, kläder och konst Carl von Linnés privatliv, men också hans vetenskapliga gärningar. En permanent utställning berättar om familjens liv på gården. I den lummiga parken frodas många av de växter Linné själv odlade och i det omgivande kulturreservatet finns flera natur- och kulturstigar.

Saradagen med slåtter på Linnés Hammarby 19 juli klockan 10-16

På Linnés tid gav ängarna runt gården vinterfoder till gårdens djur. Följ med i bondens sysslor: lär dig använda lie och räfsa, att hässja och spinna ull. Låna 1700-talskläder till barnen eller låt dem åka hölass. Fynda grönsaker från kålgården. Agrarhistorikern berättar om jordbruket och odlingen i kulturreservatet.

Följ med på visningar av familjen Linnés boningshus med de unika tapeterna. Ges varje timme. Under Saradagen berättar vi särskilt om fru Sara Lisa Linnés hushåll. Fika i äppellunden eller ta en promenad längs någon av naturstigarna.

Entréavgift 100 kr/vuxen. Barn under 18 år fritt. Entréavgiften ger också fri entré till ett besök i Linnéträdgården med Linnémuseet. Deltagande i slåttern är inte lämplig för barn.

När: söndag 19 juli kl. 10–16

Var: Linnés Hammarby, 1,5 mil sydost om Uppsala. Cykelavstånd från O-Ringenstaden: 14 km, något kortare med mountainbike.

Förslag på cykelväg hittar du här.

Linnés Sävja är en gård som köptes av Linné år 1758. Hit drog han sig undan för att ibland leva lantliv utan familjen, vidareutveckla sina teorier och skriva nya avhandlingar. Det var också till Sävja som han tog sin sista tillflykt när han kände att livet var på väg att ta slut. Idag är Sävja en lantlig kulturidyll med gårdscafé, museum, örtagård och kulturevenemang. I museet finns en liten utställning om läkaren Linné, hans medicinalväxter och information om dagens läkeväxter.

Linnestigarna är perfekt för dig som vill ta dig an en regelrätt vandring, berikad med historisk information om platser och företeelser, ska välja Danmarks-, Gottsunda-, Vaksala- eller Jumkilsvandringen. Då leder de blå stolparna dig från stadens kant ut i landskapet. Du kan välja att gå en etapp i taget, eller en heldagsmarsch. Längs vägen finns även berättelser som du når med din telefon.

Läs mer om Linnés Uppsala Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Slåtterdag

Saradagen med slåtter på Linnés Hammarby 19 juli klockan 10-16

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision