Uppsala domkyrka

Domkyrkan med de två tornen är en del av Uppsalas siluett och ett av stadens mest uppskattade besöksmål. Det är även den största och högsta katedralen i Norden.

Uppsala domkyrka är Sveriges rikshelgedom. Genom sju sekler har miljoner människor sökt sig hit. Kyrkan ligger i hjärtat av staden och bjuder på en historielektion utöver det vanliga. Domkyrkan har cirka 500 000 besökare varje år.

En katedral i gotisk stil

Domkyrkan är en katedral i gotisk stil som började byggas omkring 1270 och invigdes slutligen 1435. De 119 meter höga tornen byggdes senare under 1400-talet. Flera bränder har drabbat domkyrkan. Störst skada orsakade den stora stadsbranden 1702. Genom åren har byggnaden restaurerats ett flertal gånger. Efter en renovering i slutet av 1800-talet fick domkyrkan sina nuvarande väggmålningar, fönsterglas och höga spetsiga tornspiror.

Kungliga gravar och skattkammare

Under sin långa historia har flera kungligheter och vetenskapsmän begravts här, bland andra Gustav Vasa, Johan III och deras drottningar samt Carl von Linné. I kyrkans norra torn ligger museet Skattkammaren, med en samling av medeltida textilier som räknas till en av de finaste i Europa. Här finns biskopsdräkter och föremål av guld och silver som har använts i domkyrkans gudstjänster. Dessutom visar Skattkammaren drottning Margaretas gyllene kjortel som är världens enda bevarade festklänning från medeltiden och de så kallade Sturekläderna, de enda kompletta herrmodedräkter som finns kvar från sent 1500-tal.

Strax innanför domkyrkans entré ligger Katedralbutiken där du kan köpa presenter och souvenirer, musikinspelningar och konsertbiljetter. Katedralkaféet i huset bredvid domkyrkan drivs av Diakonistiftelsen Samariterhemmet som stöttar Uppsala Stadsmission.

www.uppsaladomkyrka.se Länk till annan webbplats.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision