Framskjuten återkomst till Nåsten

Träffa Dorothe Spillman, en av flera banläggare för de inledande etapperna i Nåsten.

Dorothe Spillman, en av flera banläggare för de inledande etapperna i Nåsten.

Dorothe Spillman, en av flera banläggare för de inledande etapperna i Nåsten.

Det var meningen att efter 40 år knyta ihop O-Ringens avslutning 1980 med inledning 2020 med samma tävlingsområde i Nåsten, Uppsala. Av osynlig men välkänd anledning får det vänta till i sommar. Banorna som var klara kan användas, kompletterat med att en av elitens etapper flyttats från Östuna.

Den tredje etappen kan inte arrangeras i Östuna på grund av skogsbruk som inte kan vänta. Hela etappen har blivit Sävjaetappen närmare Uppsala med undantag för elitklasserna. Dessa flyttas istället till etapp två i Nåsten med Mats Troeng som banläggare som därmed fick börja om från början.

Dorothe Spillman är en av många engagerade banläggare som istället får vänta på att kreativiteten äntligen får komma till användning.

Kan alla tidigare förberedelser användas, eller behövs några ändringar?

- Vi har fått elitbanor istället för Östunaetappen med Mats Troeng som banläggare. Det har inneburit ett 20-tal extra kontroller och några smärre ändringar på våra banor för att optimera och förbättra fördelningen. Men i stort sätt har vi kunnat använda vårt material och banläggningen känns även efter ett år i vila fortfarande väldig väl genomarbetat, ett gott tecken att vi har gjort ett gediget arbete innan.

När O-Ringen inte kunde genomföras förra sommaren, blev det snabbt bestämt att det flyttas till i år och kommande arrangemang flyttas framåt. Till glädje för alla funktionärer som investerat så mycket i ideella insatser. Dorothe vågar dock inte riktigt tro på att det kan genomföras innan det blir verklighet med tanke på nuvarande situation.

- Klart att det skulle vara skönt att kunna erbjuda tävlingar och möta alla glada löpare, men ibland måste man vara tålmodig och härda ut situationen tills det är lämpligt igen.

Hur har banläggaruppdraget varit och väntan på att arrangera?

- En rolig syssla som ger mig mycket energi så jag har inget problem med hur det blir sen.

- Under tiden har det absolut inte varit brist på utmaningar och arbete att syssla med, så orientering och banläggning har visserligen saknats mycket som omväxling, men tiden att begrunda över det har nog ändå inte funnits.

Hur upplevde du att inga vanliga tävlingar kunde arrangeras förra året? Vad gjorde du istället?

- Framförallt veckans dos av endorfin har saknats enormt mycket genom att vi inte fick tävla. Jag kan tagga till bäst på tävlingar. Men det var många och långa vandringar i skogen med eller utan ”Hitta ut” och dessutom lite lägenhetsrenovering som fick stå för omväxling.

Hur har Coronasituationen påverkat dig personligen?

- Mycket, mycket mer extra arbete och utmaningar. Självklart brist på min älskade fritidssyssla, samt att jag inte kan hälsa på min familj i Schweiz. Men annars har jag inget att klaga på och ser bara med fasa hur mycket skada det blir som sekundäreffekt av pandemin på vårt samhälle i stort.

När det inte blev O-Ringen 2020, vad gjorde du istället den veckan?

- En kort Norrlandsresa med fjällvandring och ”Hitta ut” på andra orter.

PER-OLOF SVENSSON Text & foto

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision