Preo-banläggarens förarbete väntar på att användas

Jonas Eriksson, Länna IF, är en av alla O-Ringenfunktionärer som har fått spara sina förberedelser i ett år. Som en av banläggarna för Preo hoppas han få ta emot deltagare från när och fjärran nu i sommar istället. Allt förarbete som Jonas gjort kommer att kunna användas i sommar. 

Jonas Eriksson, Länna IF, en av banläggarna för Preo, visar ett exempel från en tidigare tävling.

När O-Ringen i Uppsala inte gick att arrangera 2020 var det ekonomiskt nödvändigt att flytta ett år framåt och därmed flytta kommande års arrangörer framåt i tid. Utöver ekonomi är det också betydelsefullt för alla som lagt ned så mycket tid och engagemang i förarbete, att detta inte går till spillo.

Det mesta som hundratals funktionärer planerade åren före kommer att kunna användas. Dock har en hel etapp tvingats flytta som vi har skrivit om tidigare, den tredje från Östuna till Sävja. Inför sommaren finns en förhoppning om att Coronapandemin har släppt greppet om oss så att vi är fria att arrangera.

Jonas Eriksson berättar att han saknade att inte kunna delta i ett enda Preo-arrangemang förra året. Eftersom Jonas också ”fotorienterar” blev det ändå en del orientering genom Länna IF:s veckans bana samt även på OK Linnés eftersom Jonas bor i Uppsala.

- Bra alternativ att ändå få lite kartträning.

Hur fick du veta att O-Ringen Uppsala flyttas till 2021 och din första känsla?

- Via ordförande i klubben. Hade dock gissat att det skulle ske innan jag fick beskedet. Stor besvikelse. Men samtidigt förstod jag att det inte fanns något annat val.

Hur behåller du inspiration och glädjen att förhoppningsvis få arrangera nu i sommar?

- Inspirationen är det ingen fara alls med. Suget att göra något över huvud taget efter året som varit är mycket stort.

Jonas Eriksson blev nyfiken på Preo för drygt elva år sedan. Redan vid första tillfället tyckte han att det var kul. Förmågan att översätta kartan i kombination med att det är som ett pussel att få ihop hur banläggaren tänkt med skärmarnas placering.

Han har fortsatt intresset även för OL och brukar dubblera under O-Ringen. I Uppsala ges det ännu bättre förutsättningar till att göra det. Ibland har det varit tufft tidsmässigt att hinna. Jonas framhåller dock att man i OL behöver delta i klass med fri starttid för att kunna dubblera med Preo.

Hur har Coronasituationen påverkat dig personligen?

- Jag har haft tur att mitt arbete i stort sätt fortsatt som vanligt. Eftersom jag jobbar i produktion på ett läkemedelsbolag har jag inte tvingats jobba hemifrån. Så förutom att man träffat släkt och vänner färre gånger så har jag inte påverkats så mycket.

När det inte blev O-Ringen 2020, vad gjorde du istället den veckan?

- Vad jag minns så blev det en lugn vecka hemma i lägenheten.

PER-OLOF SVENSSON

Text & foto

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision