Landslagsparet fick i alla fall springa SM

För Johanna Öberg och Albin Ridefelt blev det ett annorlunda år på flera sätt. De hade sett fram emot att få vara funktionärer på O-Ringen i Uppsala. Nu har de dessutom flyttat till Jönköping. Ett år med få tävlingsarrangemang men bägge lyckades nå fina placeringar under SM utanför Göteborg.

Paret har lämnat Uppsala för att Albin har påbörjat en tjänst som AT-läkare på sjukhuset i Jönköping. Johanna fortsätter att studera civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik på Uppsala universitet. Albin har arbetat heltid under hela den pågående pandemin. Därmed har träning kommit mer i andra hand. Johanna som studerar på distans, har kunnat träna på som vanligt.

Hur fick ni veta att O-Ringen Uppsala flyttas ett år framåt?

- Jag fick veta det genom vänner i klubben som är väldigt involverade i O-Ringen, svarar Johanna medan Albin hade hört diskussionerna inom klubben och organisationen.

- Fick väl veta det definitivt först när det blev offentligt via O-Ringens hemsida.

Vilken var första känslan när ni fick veta detta?

- Ett klokt beslut, svarar Albin och fortsätter:

- Att genomföra ett O-Ringen under en pandemi är ju otänkbart, men även om det var mycket jobb att ställa om till 2021 kändes det som en bättre lösning än att ställa in helt. Det vore tråkigt om alla O-Ringenlöpare skulle gå miste om möjligheten att uppleva Lunsen!

- Besvikelse, jag hade verkligen sett fram emot O-Ringen i Uppsala. Men det var inte helt oväntat eftersom läget var så allvarligt när beslutet togs, konstaterar Johanna.

När det inte blev O-Ringen i år, vad gjorde ni istället den veckan?

- Jag skrev på mitt examensarbete och var hemma hos mina föräldrar några dagar, svarar Johanna och Albin arbetade.

För många av landets orienterare har det blivit ett år helt utan tävlingar. Många föreningar har ändå varit kreativa och ordnat med lokala möjligheter att ändå få komma ut i skogen med karta och en bana med kontroller.

SM-tävlingar har arrangerats, dock med anpassningar till Coronasituationen. Utan publik och tävlingsspeaker, något som innebar att Albin inte visste att det hängde på sekunder för att säkra silverplatsen på långdistansen.

För idrottare brukar en fjärde plats inte vara så uppskattad, eftersom det fanns chans att få kliva upp på prispallen. Denna placering blev resultatet för Albin på medeldistansen, där det fattades bara tre sekunder för att få dela tredjeplatsen med Emil Svensk, Stora Tuna OK.

Dagen efter på långdistansen hade Albin istället sekunderna på sin sida. Silverplatsen säkrades med två sekunders marginal före Martin Regborn, Hagaby GoIF, Örebro.

Hur nöjd är du med placeringarna på SM och hur hanterade du att hålla motivationen uppe inför SM när säsongen blev så annorlunda?

- Absolut nöjd. Det blev lite speciellt, men jag har jobbat heltid under hela pandemin, så träningen har kommit lite i andra hand hela tiden. Det kändes väldigt kul och inspirerande när det blev bestämt med SM så jag fick bra med motivation sista månaden att träna på extra bra.

Även för Johanna blev det en fjärde plats, där hon inte riktigt var nära pallplatsen då det skiljde drygt två och en halv minut till trean Lina Strand, Göteborg-Majorna OK. Johanna berättar att hon ändå är ganska nöjd, vilket hon verkligen ska vara i ett startfält på 39 av landets främsta orienterare.

Hur gjorde du för att motivera dig inför SM?

- Motivationen var inte alltid på topp, men som helhet tycker jag att det har gått bra ändå. Jag har dessutom haft en del andra saker att fokusera på under sommaren, svarar Johanna.

Hur var det att springa i mål utan publik?

- Det var en lite konstig känsla. Man saknar den positiva tävlingsstämningen som blir av publik och speaker, svarar Johanna.

- Lite tomt och speciellt. Det var väldigt tight om sekunderna för mig både på medel- och långdistansen, vilket man vanligtvis brukar kunna höra/känna på sig med publik, speaker osv. Nu var jag helt ovetande om resultatet fram tills utstämpling. Speciellt och lite spännande på något sätt, summerar Albin.

Coronasituationen har inte påverkar dem personligen men som för de flesta har det inneburit en del förändringar. Johanna fortsätter studera fast på distans, vilket innebär att flytten från Uppsala inte påverkat och kan träna på som vanligt. Men hon konstaterar att det blivit betydligt färre resor och tävlingar.

Albin framhåller att det är tråkigt med alla som är drabbade runt om i världen. Att vara utan orienteringstävlingar i ett år känns minst sagt överkomligt i ett större perspektiv.

Vi får blicka framåt och hoppas att vi kan dela glädjen i Uppsala nästa år. Är du med som funktionär?

- Jag hoppas det. Får se lite hur allt annat löser sig nästa sommar med jobb, tävlingar osv, men det vore väldigt kul att kunna vara med på plats. Annars har jag varit med som lite konsult i banläggandet med mera nu under förberedelserna, svarar Albin. För Albin som inte helt kan styra sin arbetssituation, får vi hoppas att han kan vara med. Mer säker är Johanna:

- Ja, jag kommer troligtvis att hjälpa till med kontrollutsättning eller vid elitsprinten. Det kommer att bli en häftig vecka!

PER-OLOF SVENSSON text & foto

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision