Familjens längtan förlängs ett år

Familjen Hansson i Göteborgsklubben Frölunda OL, är återkommande deltagare i världens största orienteringsäventyr. Inför årets arrangemang i Uppsala intervjuades de i O-Ringentidningens marsnummer. De såg fram till att få prova den uppländska terrängen. Nu får de vänta och längta ett år till att få dela glädjen med deltagare och arrangörsfunktionärer.

Marcus och Sandra Hansson med barnen Jarvis, Dexter och Audrey. Foto: Fredrik Cedervall

Marcus och Sandra Hansson med barnen Jarvis, Dexter och Audrey. Foto: Fredrik Cedervall

Hur nåddes ni av beskedet att det inte blir O-Ringen i år?

- Inte helt säker men tror det var inlägg på Instagram, svarar Marcus som hade planerat att tävla i H 45 K.

Ett inte helt oväntat svar med tanke på att han i tidigare reportage berättat att han driver orienteringsvärldens största instagramkonto.

Vad var den första känslan kring beslutat?

- Ansvarsfullt och Inte helt oväntat under rådande omständigheter, svarar Sandra som skulle ha tävlat i D 40 K och fortsätter:

- Det var mest barnen som blev besvikna.

Hur ser du på att Uppsala får arrangera nästa år och att kommande arrangörer också flyttas fram?

- Det känns naturligt. Vi har själva lagt ner mycket arbete på att förbereda inför Götalandsmästerskapen 2020 och det känns slöseri med resurser att inte ta till vara på det arbete som redan lagts ned, svarar Marcus.

På vilket sätt har ni kunnat orientera under vår- och försommar?

- Vi har haft en stor ökning av klubbaktiviteter och samarbeten med andra klubbar i Göteborg. Det märks på intresset att utbudet av andra aktiviteter inte är jättestort. För ungdomarna har vi kört en tredagars träningstävling ihop med Tolered-Utby och Göteborg-Majorna OK. De äldre har fått springa en Tiomilautmaning och en Jukolautmaning riktad mot breddklubbar i Göteborg.

Hur har coronasituationen påverkat er förening?

- Vi har fått många fler anmälda till våra nybörjarkurser än normalt. För en relativt liten klubb som Frölunda OL är 42 nybörjare mycket och när kursen var slut hade vi redan 15 till som anmält intresse att börja orientera. Rent praktiskt så har covid-19 betytt att vi fått hålla klubbstugan stängd, spridit ut starter samt fått dela upp oss på träningarna, svarar Sandra.

Vad kommer ni att göra istället för den planerade veckan i Uppsala?

- I Göteborg kommer vi tillsammans med nio andra klubbar arrangera GO-Ringen, fem etapper utspridda runt Göteborg där vi springer två olika etapper parallellt och startar i olika tidsslotar, svarar Marcus och avslutar:

- Det blir orientering vecka 30 ändå!

Det är första gången sedan 1965 som O-Ringen inte arrangeras under ett år. Tillsammans med mängder av andra arrangemang och föreningsaktiviteter som har fått ställas in, ändra utformning eller flyttas. Arrangörerna i Uppsala kommer att med förnyad kraft och glädje att ställa om och arrangera nästa sommar i stället.

PER-OLOF SVENSSON
text

FREDRIK CEDERVALL
foto

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision