Ledare: Elitsprinten är något alldeles unikt

Det är en riktig folkfest i Folkparken när Liu-sprinten avgörs. Ett tillfälle att stanna upp och njuta.

Foto: Per Gustås.

”Jag gick till ett gathörn och sen gick jag tillbaka”

I Norrköpingsbandet Eldkvarns låt 3:ans spårvagn genom ljuva livet finns en underlig textrad, ”jag gick till ett gathörn och sen gick jag tillbaka”. Vad det betyder kan man fundera på länge utan att komma fram till ett svar. Ett som är säkert däremot är att tävlingsområdet för Liu-sprinten är inringat innanför 3:ans spårvagnslinje. Det är många gathörn som besöks och allt som oftast tvingas löparna att springa tillbaks för att ta sig vidare på de kluriga sprintbanorna kring Motala ström.

– Jag fattade ingenting så jag har liksom sprungit och vänt hela tiden, sa en juniortjej från IFK Göteborg när hon gick förbi presstältet efter målgång.

Den första delen av dagens banor var klurig. Många skulle nog kalla det för en kul sprint. Längre vägvalssträckor bröts av med intensivare partier bland gator, broar och gränder.

d21

En intensiv del av D21E-banan.

"Det viktigaste är inte att vinna utan att delta"

Citatet ovan är taget från barnprogrammet Boblins. När Yam yam deltar i en lådbilstävling har alla andra jättefina nypolerade racerbilar medan han sitter i en bil gjord av gamla plankor som faller samman gång på gång. Han får då de uppmuntrande orden att det viktigaste inte är att vinna. Jag har svårt att tro att elitorienterarna håller med om detta. Självklart är en O-Ringenseger en av de mest ärofyllda meriter man kan ha. Nu ska jag dock argumentera för att O-Ringens elitsprint är ett undantag.

I samtliga sex elitklasser behöll totalledarna inför sprinten sin position som herre eller dam på O-Ringentronen. Marginalerna i sprint är små och även om man gör bort sig rejält krävs det en väldigt jämn resultatlista för att det ska ske några omkastningar. Det viktigaste är således inte att vinna.

Det viktigaste är att delta. O-Ringens elitsprint är ett unikt event och en styrkemanifestation för hela sporten. Publiken är livlig, kunnig och hänsynstagande. Löparna plockar fram det finaste löpsteget de kan hitta och bjuder på en riktig orienteringsfest. Tillsammans med familj och vänner kan man gå och strosa i sommarkvällens värme och bara njuta av allt som sker runtomkring. Det är orienteringspropaganda när den är som bäst.

Jag hoppas att även löparna anammar lite av Yam yams carpe diem-mentalitet. Om det är ett lopp på året som man ska passa på att njuta av så är det O-Ringens elitsprint. På slutet av banorna är det inte särskilt svår orientering. Det är bara att springa rakt fram och stämpla. En del kanske muttrar lite över att det är långt och jobbigt i värmen men med den folkfest rår tror jag att de innerst inne är ganska nöjda med att få springa ett extravarv i folkparken.

avslut

En lättorienterad avslutning på H21E-banan.

Per Lindman

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision