En perfekt dag för MTBO

Vissa har vilodag. Andra cyklar runt i Vrinneviskogen. Mountainbikeorienterarna fortsätter kämpa men trots det är det en avslappnad stämning på arenan.

Oskar Johansson, Västvärmlands OK ger sig iväg på O-Ringens tredje etapp. Foto: Per Lindman

Det är den varmaste morgonen den här veckan. Solen strålar tränger igenom trädens grenverk och sprider ett behagligt ljus över MTBO-arenan i Vrinneviskogen. Vrinnevi är ett grönt andningshål i Norrköping. Hit går vanligtvis Norrköpingsborna för att få frisk luft och njuta av naturen. Idag får de sällskap av ett gäng morgonpigga cyklister som ska köra MTBO.

Klockan 9 är det dags för de första åkarna att ge sig iväg. I seniorklasserna är det en hel del duktiga åkare som startar tidigt. Bland annat ger sig Oskar Johansson från Västvärmlands OK iväg redan 9:07. Oskar har vunnit de två första etapperna och är en av favoriterna att ta hem totalen. En annan som startar tidigt är Karin Gustafsson från Garphyttans IF. Efter målgång får jag chansen att prata med Karin som inför dagen tagit dubbla andraplatser på årets O-Ringen.

Hur var det i skogen idag?

– Det var varmt! Mycket mer stigar idag också. Man fick tänka mycket mer, flämtade Karin.

Gick det bra att tänka?

– Ja, eller sådär. Det var ganska mycket gräs över en stig som gjorde att jag missade lite men annars gick det bra.

När man springer orientering har det ganska stor betydelse när man startar på O-ringen. Hur stor betydelse har starttiden på MTBO?

– Oftast är påverkan inte lika stor. Det enda som man kan dra fördel av att ha sen start är om det är mycket gräs. Idag var det gräsigt vid 8:an. Det är endast en kontroll av många.

Är det stressigt att få i kartan i kartstället vid start?

– Med en minut på sig är det ganska lugnt. I början tyckte jag det var lite stressigt men man lär sig. Det är värre med kartbyte.

Vad har du för ambitioner med resten av veckan?

– Jag vet inte riktigt. Jag vill cykla bra och bli rättstämplad!

Karin blir tillslut trea idag, 3:25 efter suveräna Anna Tiderman från Haninge SOK som tar sin tredje raka etappseger. I totalen leder nu Anna med 7:08 före Karin. På herrsidan blir det en plump i protokollet för Oskar Johansson som slutar 8:a, 8:02 efter OK Ravinens Jonny Engel. I totalen innebär det att Jonny nu tar över ledarpositionen 3:00 före Oskar.

Här är dagens etappresultat:

D21

  1. Anna Tiderman, Haninge SOK 47:37
  2. Helena Svensson, FK Herkules 48:50 (+1:13)
  3. Karin Gustafsson, Garphyttans IF 51:02 (+3:25)

H21

  1. Jonny Engel, OK Ravinen 48:48
  2. Pär Gustavsson, Göteborg-Majorna OK 50:26 (+1:38)
  3. Erik Jansson, Garphyttans IF 52:05 (+3:17)
Karin

Karin Gustafsson, Garphyttans IF är trött efter målgång. Foto: Per Lindman

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision