Orienteringsskolan utbildar nya orienterare

Orienteringsskolan har öppet klockan 9-15 varje dag och här kan man få en introduktion till orienteringssporten och göra sig redo för att ta sig an den riktiga terrängen.

Karl är ute på den kluriga banan. Foto: Per Lindman

Karl, Agnes och mamma Camilla från småländska OK Älme är erfarna orienterare. Idag har de med sig en kompis som aldrig orienterat förut. Det bästa stället att lära sig orientera på är O-Ringens orienteringsskola. Kompisen som aldrig orienterat förut heter Edit. Hon är nyfiken på sporten och tycker att det ska bli kul. Tillsammans går de en orienteringsbana i miniatyrformat i orienteringskolans tält. På kartan finns stigar och kontroller. På marken är det snitslar som får representera stignätet och det gäller att välja rätt väg fram till kontrollerna.

– Banan var lite svår men det gick bra, säger Edit.

Idag ska alla fyra ut i skogen på en U2-bana, men det är bara Karl som springer hela veckan. Det är tredje gången som familjen Axelsson är på O-Ringen och hittills har allt varit bra.

– Vi bor hos några kompisar under O-ringenveckan och sen ska vi passa på att åka till Stockholm också när vi är i området, berättar mamma Camilla.

Igår var det cirka 200 personer på orienteringsskolan. Idag är det lite lugnare. Man kan få hjälp att anmäla sig, lära sig rätta kartan och förstå karttecknen.

– Det är en process. Man kan komma hit idag och få lite tips och hjälp för att ta sig över tröskeln och bege sig ut i skogen. Kanske känner man sig redo för att springa en bana på fredag, hoppas orienteringskolans Sara Forsberg och Anna Håkansson.

Det kommer människor i alla åldrar till orientringsskolan.

– Det är ganska många som kommer från en orienteringsfamilj men som själva inte orienterar. Det kan kännas lite pinsamt att blotta sina kunskapsbrister och fråga familjemedlemmarna om vad karttecknen betyder. Då kan det vara skönt att prata med någon neutral, menar Sara och Anna.

Tveka inte att besöka orienteringsskolan. Ju tidigare man tar itu med sina orienteringskunskaper, ju tidigare får man komma ut och njuta av de fantastiska Kolmårdsskogarna.

Gänget

Agnes, Edit och Karl får instruktioner av orienteringskolans Sara Forsberg. Foto: Per Lindman

skog

Man måste behärska låtsasskogen innan man kan klara av den riktiga. Foto: Per Lindman

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision