Ledare: Finns det superhjältar i gula Tuna-dräkter?

Årets O-ringen är invigd och första etappen är avklarad. Etappsegrare är korade men veckan är lång!

Målgång för suveräna Tove Alexandersson. Foto: Per Gustås

En invigning med OS-vibbar

Igår invigdes O-ringen med pompa och ståt i Himmelstalundshallen i O-Ringenstaden. Det var kanske O-ringens mest välplanerade och ambitiösaste invigning någonsin, som påminde om en OS-invigning. På sätt och vis var det ju orienteringssportens motsvarighet. I filmen Harry Potter och den flammande bägaren inviger trolldomsministern Cornelius Fudge världsmästerskapet i quidditch med orden ”Let the match begin”. Samma mäktiga storhetskänsla infann sig när en fullsatt Himmelstalundshall hörde generalsekreterare Tomas Öberg med något darrig men vördnadsfull stämma uttala orden ”Let the games begin”.

O-Ringens första etapp bjöd på trolsk östgötaterräng när den är som bäst. Löparna beskrev det som tufft men snabbt. Orienteringens motsvarighet till formel 1-banan Autodromo Nazionale Monza. ”En riktig löparbana” sa Tove Alexandersson.

Inte ens Tove kan avgöra O-Ringen på första etappen

Bollen är rund, kartan är rektangulär och O-Ringen har fem etapper. Att springa O-Ringen är lite som att springa stafett med sig själv. Det går inte att vinna O-Ringen på första etappen, men det går att förlora. De två huvudfavoriterna i seniorelitklasserna höll för trycket och fick med sig varsin etappseger till den gula Borlängeklubbens kvällsfika. Emil Svensk som för lite drygt två veckor sedan pulvriserade allt motstånd på VM-testerna i Norge lyckades knipa segern med 26 sekunder för Ruslan Glebov från Ukraina. I Svt sports inslag på tv misstogs den ukrainska världsstjärnan för att vara rysk. Kanske inte helt oproblematiskt med tanke på de politiska spänningarna mellan nationerna. I damklassen vann Tove Alexandersson med fyra minuters marginal. En marginal som kan tyckas evighetslång för de jagande damerna. Om det är något jag har lärt mig från de 13 O-Ringen som jag har upplevt så är det att inget är avgjort förrän Abbas The winner takes it all ljuder över arenan. För ganska precis ett år sedan satt hela orienteringssverige med hjärtat i halsgropen och rynkade pannor framför VM-medeldistansens livesändning. Vår älskade Tove hade snurrat till det rejält och lyckades inte ens ta sig i mål på årets viktigaste tävling. Det kan hända den bästa. För Tove är det nog ett lopp hon helst vill glömma. För svenska folket kändes det som en tung sten i bröstet. Ur ett allmänmänskligt perspektiv kan det dock vara skönt att veta att det inte finns några supermänniskor. För de som jagar fyra minuter efter Tove på årets O-ringen kan det kanske bringa hopp till jakten.

Det finns hopp

Hoppet är det sista som lämnar, men när man börjar tala om hopp är sannolikheten ofta ganska liten. Det känns som att Tove är ett snäpp bättre än övriga i årets startfält och det ska till mycket om någon ska kunna utmana. Även om Emil Svensk endast vann med 26 sekunder idag så tror jag att de bakomvarande kan få det tufft. Efter målgång sa han att dagsformen var sådär och att han fick slita ont. Den orienteringstekniska insatsen beskrev han som ”snett och vingligt som ett rattfyllo”. Grundformen är god och om han lyckas vinna med en insats som idag så tror jag att han blir svårslagen över fem etapper. Det kanske inte finns några supermänniskor men vissa är bra nära att få en roll som orienteringshjälte i nästa Marvel-film.

Per Lindman

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision