Johan Olsson föreläser i East Sweden Arena under O-Ringen

Med två OS-guld, två VM-guld och två bragdmedaljer i bagaget vet skidåkaren Johan Olsson vad som krävs för att bli en vinnare. Den 23 juli kommer han till East Sweden Arena på O-Ringentorget för att dela med sig av sin kunskap.

Så blev Johan Olsson en vinnare!

Johan Olsson är en av de föreläsare som kommer att gästa East Sweden Arena på O-Ringentorget under O-Ringenveckan. Johan kommer att berätta om sin karriär som skidåkare och framför allt den mentala träningen.

- Jag tänker prata om det som gjorde att jag blev så bra som jag blev, säger han. Olika mentala tekniker jag jobbade med då och fortfarande jobbar med. Och så kommer jag att berätta en del episoder från min karriär som kanske inte är så kända.

Johan Olsson lämnade livet som skidåkare i april 2017. I dag arrangerar han skidläger och jobbar som träningscoach. Bland annat var han en av tränarna för svenska skidlandslaget den senaste säsongen. Och han föreläser en del.

- Föreläsningarna är lite som ett substitut efter elitkarriären, säger han. Det blir som en tävling, jag vill gå in och göra den bästa föreläsningen. Jag är verkligen laddad och känner nervositeten, på ett bra sätt.

Att gå upp på scenen i East Sweden Arena, inför nästan enbart idrottare, innebär lite extra laddning för Johan. Den perfekta målgruppen för hans föreläsning, men också en grupp som kanske har högre förväntningar än många andra.

- Det ska bli superkul att komma till den typen av event, det är ju ett otroligt unikt forum. På ett sätt känns det väldigt hemma för mig. Men samtidigt vet jag att jag pratar för folk som idrottar mycket och har mycket högre krav på mig.

- Men jag hoppas kunna ge dem något de kan ta med sig, framför allt när det gäller att förändra tankemönster. Orientering och skidåkning är ju väldigt lika, med likartad träning. Många skidåkare orienterar på sommaren för att det är bättre träning än vanliga löppass.

Även Johan har orienterat en hel del som träning under sommarsäsongen. Men i tävlingar har det inte alltid gått lika bra som i skidspåren.

- Det är en sak att orientera i hemmaskogen där man känner igen stigarna, säger han. Men jag och Marcus Hellner var med i Fjällorienteringen under ett träningsläger en gång. Och i helt ny terräng, utan stigar, var det inte så lätt.

- Vi hade fullt upp med att springa ifrån alla och missade kontrollerna. De är ju ofta gömda och det tänkte inte vi på. Så till slut sprang vi vilse. När vi hade varit ute i fyra timmar fick vi bryta, vi var ju mitt uppe i ett träningsläger. Men det blev ett bra träningspass.

Helt omöjligt är det inte att Johan Olsson testar en etapp under O-Ringen vid sitt besök. Nu uppskattar han att kunna idrotta för skojs skull.

- När man är elitidrottare är allt så inrutat och det är bara en sak som gäller – att bli så bra som möjligt. Men att kunna testa andra sporter och vara med utan att tänka på placeringar och medaljer, det är fantastiskt kul.

Johan Olsson är en av föreläsarna i East Sweden Arena under O-Ringen. Andra gäster är äventyraren Aron Anderson och friidrottsstjärnan Carolina Klüft. Dessutom blir cirkusskola, stuntskola, livesändningar och utställning med en rad företag från regionen. Hela programmet hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkommen till O-Ringen och East Sweden Arena i sommar!

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision