Inför slutdramat: ”Jag bara körde, man måste älska sitt vägval”

Anna Närhi jagar inte bara äran i morgon. En slutseger i O-Ringen skulle ge läkarstudenten 80 000 kronor – inte att förakta i orienteringssporten.

Inför slutetappens jaktstart ligger Simone Niggli på andra plats. Efter målgången i Backsjö omringades hon snabbt av främsta supporterskara, de egna barnen Malin, 9 år, och sexåriga tvillingarna Anja och Lars.

Jo, prispengarna spelar säkert en roll för motivationen. Men Anna Närhi har andra mål som hägrar: VM i Lettland om en vecka.

Dit hon vill komma med bästa självförtroendet.

Vilket man lämpligen skaffar sig genom att hålla undan i jaktstarten på Skyttis inne i Örnsköldsvik.

Hålla undan för en sådan som Simone Niggli, som visserligen fyllt 40 år, men som har flest VM-guld av alla hemma i prisskåpet.

Vem skulle inte vilja ha en hyfsat försprång ut i i skogen på en slutetapp? D e t var Anna Närhis mål med O-Ringens fjärde dag, den tuffaste och vackraste någonsin?, på Visar- och Slåtterberget väster om Backsjö.

Anna Närhi slår i målstämpeln vid fjärde etappen, som hon vann, och nu leder finskan, som tävlar för IFK Göteborg, klart inför avslutande jaktstarten.

Den strategin krävde ett enormt fokus, och den lyckades. Med nöd och näppe:

– Jag springer hellre ensam i täten i stället för att ha någon nära inpå mig i en jaktstart, så jag hoppades skaffa mig lite extra marginal.

Den har Anna Närhi: Fyra minuter och tolv sekunder till Simone Niggli. Normalt sett tillräckligt.

Men läget hade kunnat se annorlunda ut.

– Vi hade en riktigt jävlig kontroll i dag. Jag var rädd där, men det löste sig, tack och lov.

Närhi, som tävlar för IFK Göteborg i klubbsammanhang – det är där hon bor sedan några år – talar om 12:an, näst-näst sista, en brant på sluttningen ner mot målet.

– När jag närmade mig uppfattade jag ett par kanter i berget som om det var branterna på kartan längre fram, så jag började irra runt, men fick ordning på det efter en stund, sa Närhi där hon sken ikapp med solen vid målet.

Anna Närhi har för vana att ta ut sig fullständigt. Här ligger hon som vore utslagen sekunderna efter målgång.

– Det var ju en helt underbart fin terräng. Drömorientering hela vägen! Jag är lite tveksam om jag valde rätt vägval på ett par ställen, men jag bara körde. Man måste älska det vägval man har tagit.

Se där en sanning alla orienterare bör bära med sig.

Anna Närhi fick frågan om hon hinner njuta av denna ”drömorientering” medan hon forcerar fram.

– Oj... man måste väl vara lite masochist... att gilla att plåga sig.

Så hur känns det nu?

– Jag är jättenervös inför i morgon! Men kroppen känns bra.

Alldeles tydligt tänker inte Simone Niggli, schweiziskan, lämna Anna Närhi fri lejd under slutetappen.

Det fick hon inte ens på upploppet i Backsjö. Hennes tre barn, nioåriga Malin (som gör O-Ringendebut i D 10) och sexåriga tvillingarna Anja och Lars, sprang efter henne för att gratulera och klänga och titta och lyssna på hur hon berättade om vagvalen med banläggaren Börje Pauler intentivt lyssnande.

Niggli klockade in sig på en tid 2,45 minuter över Närhis och strax över etapptvåan Anna Bachman, IFK Lidingö.

 – Det här var jättetufft ,sa Niggli.

– Och är man inte med på kartan exakt på sluttningarna är det jättesvårt, därför tog jag det försiktigt. Men det är jättefin terräng här. Jag minns SM här för 14 år sedan och ville gärna komma tillbaka.

Simone Nigglis träningsmängd en vanlig vecka 2018 jämfört med när du satsade som hårdast?

– Kanske 50 procent.

Verkar räcka rätt långt...

Halden SK är klubben, Norge är landet. Och namnet Magne Daehli. Han går i morgon ut med fyra minuter och 20 sekunders försprång till Leonid Novikov, ryssen.

Ungefär lika stort försprång ut på slutetappen som Anna Närhi har, har också Magne Daehli.

På den fjärde etappen kom veckans första etappseger för Daehli från Halden SK i H21 Elit. Segermarginalen på den tuffa långdistansen blev till slut över två minuter.

I segerintervjun öste han, också, beröm över både terrängen och banan, som han klarade av utan större misstag.

– Jag har tagit det ganska lugnt och hållit fokus på att träffa kontrollerna, säger han.

Anna Närhi och Magne Daehli – jagat ledarpar på O-Ringens slutetapp.

Inför fredagens jaktstart leder han med 4 minuter och 20 sekunder före närmast jagande Leonid Novikov. Totalvinnaren belönas alltså med 80 000 kronor, en mindre förmögenhet i orienteringsmått mätt.

– O-Ringen är en av få tävlingar man kan tjäna lite pengar så det är klart att man tänker på det. Om jag gör ett bra tekniskt lopp borde jag klara det, men jag kommer säkert att tänka på att det är mycket som står på spel, säger Magne Daehli.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision