OK Västerås speciella upplägg: ”Helt lyriska”

Idén fick de förra hösten.

Nu är Västerås OK:s upplägg med ledartröja, spurttröja och attacktröja en verklighet.

– Jag tror att det här konceptet kan öka exponeringen för orienteringssporten, säger Johan Herbst.

Johan Herbst tror på det nya konceptet.

Under O-Ringen i Höga Kusten har 19 orienterare, den stora majoriteten från Västerås OK, gått samman i en gemensam klass: Etappstart Svår 5,0 kilometer.

– Annars hade jag sprungit Svår 3,0 kilometer, någon annan hade sprungit H50, en tredje hade väl inte sprungit alls, säger Johan Herbst när han pustar ut i måltältet efter den tredje etappen.

Löparna har tillsammans startat en så kallad team-tagg, som är en nyhet under årets O-Ringen. De 19 löparna springer under en team-tagg med namnet ”Rosa” och alla löpare inom taggen hamnar därmed på en separat resultatlista.

– Det är kul! Det är klubbgemenskap. Vi vill att så många som möjligt ska vara med och få den här gemenskapen. Vi sitter och pratar om det här varje dag vid långbordet, säger Johan Herbst.

Gruppen har dessutom kryddat tävlingen med ett speciellt upplägg som är inspirerat av cyklingen. Teamnamnet ”Rosa” kommer från ledartröjan i Giro d'Italia, la maglia rosa. Löparna inom team-taggen ville inte vara sämre än cyklisterna på girot.

Förutom en rosa ledartröja har de också skaffat sig en grön poängtröja, som är en tröja som går till bästa spurtare, och en attacktröja som handlar om att vara snabbast till första kontrollen. Dessutom finns en tröja som utgår från Sverigerankningen och en ungdomströja.

Idén fick Johan Herbst och klubbkompisen Anders Sahlén förra hösten.

– Fy fan vad kul vi hade det när vi kom på det här. Den ena idén var värre än den andra. Men vi kom fram till att det här med tröjor måste vi bara ha, säger Johan Herbst.

Han betonar att alla kan vara med, även klubbens yngre förmågor.

– De här ungdomarna i klubben är helt lyriska. Jag tror att det här konceptet kan öka exponeringen för orienteringssporten och nå utanför orienteringsvärlden. Det kan vara en möjlighet att locka företag och att få ännu mer status på O-Ringen, ungefär som finnarna har det med Jukola, säger Johan Herbst.

Team-taggarna har inte funnits under tidigare arrangemang, utan gör premiär på O-Ringen i Höga Kusten.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision