”Jag vill tacka mina föräldrar för detta”

Hedra din fader och din moder – det fjärde av de tio Guds bud till Moses slarvar inte 16-årige Daniil Fomin med.

Där satt den! Sista stämpeln piper till för Åsne Haavengen från Kongsberg i Norge. Hon vann D 16 klart.

Åsne Haavengen intervjuas efter etappsegern.

Ryssen Daniil Fomin vann H 16 klart under tredje etappen.

O-Ringens H 16-klass är het.

Visserligen har totalledaren, Bredaryds SOK:s Axel Elmblad, tre minuters ledning inför torsdagen (som banläggarna förvarnar om ska bli veckans tuffaste etapp...).

Men bakom honom är det tight, och frågan är hur pass långt Daniil Fomin kan hinna avancera. Efter ett haveri på både första och andra etappen med rejäla bommar ligger han nu femma totalt.

Bakom lyftet ligger ett fenomenalt lopp på tredje etappen i Backsjö: En segermarginal på en och en halv minut på medeldistans säger något om kapaciteten.

Daniil Fomin är ett nytt namn på den svenska orienteringskartan. Han berättar att han tidigare tävlat i länder som Österrike och Tjeckien, och tidigare i sommar vann han FIN 5. En andraplats i ungdoms-EM i Bulgarien tidigare i år finns också på meritlistan.

– Så det här är min första O-Ringen, säger Daniil Fomin.

Artig är han också:

– Tack Örnsköldsvik för detta!, säger han medan svetten rinner. Jag måste ta med mina föräldrar till O-Ringen nästa år.

Hur är det att orientera här?

– Det här är min bästa terräng efter bergen.

Ja, det är i de ryska bergen någon timme norr om hemstaden Saratov vid Volga 80 mil sydost Moskva som han tränar helst, säger han.

– Mina föräldrar är orienterare och jag började för fem år sedan. De har ofta tagit mig dit. Bergen är 400 meter höga, där springer jag. Mina föräldrar coachar mig, jag ska tacka dem för detta, säger han.

Om ryssen är ett nytt kort i O-Ringenleken är Åsne Haavengen från Kongsberg i Norge det inte. Förra året, när O-Ringen avgjordes i Arvika, slutade hon på andra plats.

Nu är hon åter i den positionen i D 16. Inför fjärde etappen leder OK Renens stora löfte Hanna Lundberg (vinnare av O-Ringen redan för två år sedan) med två och en halv minut före just Åsne efter etappsegrar i både söndags och i måndags.

– I dag har jag haft fokus på att orientera stabilt, och jag ska inte chansa de kommande dagarna heller, säger nu norskan, som vintertid ägnar sig åt längdskidor och skidskytte, om sin strategi inför avgörandet.

Etappen i Backsjö vann hon med nästan en minuts marginal.

– Jag är väldigt nöjd. Det var vansklig terräng, sa hon.

Värmen stör dig inte?

– Det var varit varmt så länge nu, så jag har vant mig.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision