Bild-extra: Publiken lyfte fram Anna Närhi , sen rasade hon ihop

Anna Nähri, 26, var ostoppbar på Örnsköldsviks gator. Efteråt tackade hon publiken.

– Vilken stämning! Jag fick så himla mycket hejarop på vägen, tack!

Anna Närhi sträcker ut mot mål.

Sisu.

Nere för räkning... men snart på benen igen. Anna Närhi applåderades av publiken på torget i Övik.

Det är i damernas elitklass i O-Ringen vi ser mest dramatik just nu. Kristin Löfgren Johansen i IFK Mora på fjärde plats i totalen ligger inte mer än 2,36 minuter efter Anna Närhi.

Närmast bakom finskan från Jyväskylä: Simone Niggli, orienteraren med världens längsta och bästa meritlista. Räkna med att schweiziskan är med och jagar ännu en O-Ringenseger på fredag.

Men tisdagskvällen i Örnsköldsvik var definitivt Anna Närhis. Sprintloppet med start uppe vid Skyttis idrottsplats och mål på Stora torget, inför en publik om flera tusen åskådare utspridda överallt längs bansträckningen och i underbart väder, avslutade hon utstarkt. En segermarginal på 27 sekunder i ett sprintlopp är – utklassning.

Och ut tog hon sig.

Publiken fick se Anna Närhi kasta sig över sista stämplingen och sedan rasa ihop. Där låg hon och vred sig, helt slut – men uppenbart lycklig, och sträckte armarna i vädret.

– Jag öppnade ganska hårt och trodde inte riktigt jag skulle orka, men publiken hjälpte mig verkligen fram, sa Närhi efter att ha hämtat andan.

– Det här känns i kroppen... Jag vet att jag är i bra form, men... jag är ändå överraskad. Nu ska jag fira med att äta tårta!

Vi kan tänka oss att segern på sprintdistansen kändes extra betydelsefull för henne, utöver prischecken om 4 000 kronor.

Om en dryg vecka, nästa lördag, avgörs VM i sprint i Lettland, med Anna Närhi som en i finska truppen. Det är intressant att hon, som också är uttagen att springa sprintstafetten och medeldistansen på VM, ändå räknar med att fullfölja hela O-Ringenveckan i Örnsköldsvik. Många andra i världseliten har ju valt att helt avstå O-Ringen, eller, likt Olav Lundanes, avbryta efter de två första etapperna.

– Jag tror nog att jag kör ganska hårt på torsdag och fredag också, säger Närhi om slutet på denna veckan (onsdag är eliten ledig).

Är det ditt eget beslut? Har du förbundsledningens OK att fullfölja O-Ringen trots VM?

– Jag bestämmer själv! Men landslagschefen Petteri Kähäri har accepterat...

Blåvit är Anna Närhi förstås i VM, men även nu, i blåvitt, eftersom hon i klubbsammanhang tävlar för IFK Göteborg. Där, i Göteborg, bor hon i samma lägenhet som Kirsi Nurmi, som precis som Närhi studerar till läkare.

Fyra av de sex främsta i D 21 Elit i O-Ringen tävlar för Blåvitt.

Hur kommer det sig att så många finskor och även från andra länder har samlats i just IFK Göteborg?

– Ja... det bara rullar på. Jag flyttade dit 2013, året efter Kari. Det blev en naturlig del att träna ihop och klubben hjälpte till med bostad. Sen flög fler in. Göteborg är en så himla bra stad att plugga i.

Anna Närhi nämner också att det kan vara lite svårare att studera till läkare i Finland och samtidigt satsa hårt på idrotten.

– Det är svårare att hinna med hemma i Finland, som studieplanen ser ut.

Om Anna Närhi vann damernas sprint klart blev det jämnare i herrarnas elitklass. Det svenska VM-hoppet Emil Svensk från Stora Tuna vann sprinten med sju sekunder.

– Jag hade laddat lite för det här. Det är klart att det blir så automatiskt när jag ska springa VM om en vecka, men det är inte så att jag har varit ute och rekat området, säger Emil Svensk efter loppet.

Kompisen och konkurrenten Ludvig Åhlund hade lagt banorna. Nästan hela loppet gick på vägar och genom parker, men de första hundra meterna sprangs i ett skogsområde. Något som gjorde sprintspecialisten Emil Svensk lite brydd.

– Jag var lite fundersam innan start när jag stod mitt ute på en berghäll, men Ludvig hade gjort det bra. Det var klurigt tekniskt och jag kan nog hitta ganska många sekunder från ett optimalt lopp, säger han.

– Det hade nog inte räckt så långt på ett VM, så jag måste steppa upp inför nästa vecka. Men det var en bra genomkörare.

Hagaby GoIF-löparen Martin Regborn knep andraplatsen, slagen med sju sekunder. Regborn, som på tisdagen gjorde sitt enda lopp under O-Ringenveckan, laddar upp för sprint- och långdistans på VM.

På tisdagskvällen gjorde han några små, men dyrbara, missar i parkerna på väg in mot varvningen.

– Det var starkt av Emil. Jag tänkte att om han håller ihop det så blir det svårt att slå honom, säger Martin Regborn.

På tredje plats kom Ruslan Glebov från OK Ravinen, 13 sekunder från segern. I totalen i H21 Elit leder Magne Dæhli före Leonid Novikov och Albin Ridefelt. På onsdagen har elitlöparna alltså en ledig dag för att ladda upp för de två slutetapperna.

Om halvannan vecka är det VM-sprint för Anna Närhi. Utmärkt genrep i Övik, får man säga.

Simone Niggli slår i sista stämpeln under O-Ringensprinten.

Anna Närhi tar ut det allra sista inför målgången.

Simone Niggli mötte upp Anna Närhi med en kram.

Topptrion i damklassen under sprinten, fr v tvåan Simone Niggli, vinnaren Anna Närhi och trean Deborah Stadler, schweiziskan som tävlar för IFK Göteborg.

Martin Regborn, tvåan, går igenom vägval med Emil Svensk (t h), sprintsegraren.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision