Lundanes: ”Värna O-Ringen från VM – och det ska vara fem riktiga etapper”

Klare ledaren efter två etapper, sjufalige norske världsmästaren Olav Lundanes, avbryter och reser hem – och illustrerar därmed väl varför O-Ringen raskt vill ha ett samarbetsavtal med internationella förbundet.

Några sekunders kontemplation för Olav Lundanes efter målgången för andra etappen.

Kanske, eller rent av sannolikt, enas parterna om detta från svensk sida sedan ett par decennier efterlängtade avtalet i övermorgon, onsdag.

Det är i vart fall målsättningen för O-Ringens vd Henrik Boström, som efter att ha tagit sig runt en bana på andra etappen säger till oringen.se:

– Jag har absolut hopp om en lösning. Vi har tre nya ledamöter i styrelsen som behöver hinna sätta sig in i detaljerna, men vi kommer att lösa detta. Alla vill, som jag uppfattar det, freda O-Ringen. Det är dags nu.

Henrik Boström påminner om att IOF:s styrelse redan ställt sig bakom tanken på en överenskommelse om att det ska vara "röjt" från år 2020 (2019 är O-Ringen redan i tid väl separerat från VM).

– Vi vet ju också att World Elite Group (där Janne Salmi är en av företrädarna) är positiva.

Hög tid för det, kan tyckas. O-Ringen i Höga Kusten har visserligen ett efter omständigheterna gott startfält i elitklasserna, men det är talande att endast fyra av tio i Sveriges egen trupp till VM i Lettland 4-11 augusti finns på plats i Örnsköldsvik.

För de flesta VM-löpare är det helt enkelt omöjligt att också ha genomfört en full O-Ringenvecka precis innan; det tar på för mycket fysiskt och mentalt, och mästerskap har givetvis prio i blågult – även om en stor del av världseliten brukar uppskatta O-Ringen som tävlingsidé, och all den uppmäksamhet veckan brukar ge (och därtill intressanta prischeckar).

Olav Lundanes, 30, är alltså ett bra exempel på dilemmat. Norrmannen ska springa de tre tyngsta distanserna under VM i Lettland, men ville inte missa O-Ringenstarten. Så till Örnsköldsvik kom han, och åkte på måndagen hem som ledare med tre och en halv minuts marginal till landsmannen Magne Daehli, Halden SK.

 – Jag har bara gjort några femsekundare i dag. Det var väldigt tufft men riktigt nice i skogen, sa han efter medeldistansloppet och innan vi pratade O-Ringens framtid:

– Jag tycker att det alltid är bäst om det är som i fjol, att VM går i början av juli, och sedan en vilovecka innan O-Ringen börjar. Upplägget nästa år (Kolmården) borde passa många av oss ganska bra.

Lundanes säger att han förstår att det är ett komplext schema att ta hänsyn till även för internationella förbundet, som VM i fotboll och friidrott.

– Men O-Ringen har hög status inte minst i Norge, många vill komma hit.

Lundandes vet vad han själv vill:

– Jag vill att O-ringen även för eliten ska vara fem tuffa dagar, ingen masstart eller liknande. Fem riktiga etapper.

x Sprint?

– Ja, en sprint kan väl vara okej då... Men det är viktigt att inte ändra karaktären på tävlingen.

När man talar om att världscupen ska bli en del av O-Ringen menar Lundanes att det är viktigt med tågordningen: Världscupen som en del i O-Ringen, inte O-Ringen som en del i världscupen.

– Gärna att totalresultatet under O-Ringenveckan räknas som en världscup, men det kan vara en enskild etapp också. Det primära är att O-ringen avgörs under fem riktiga dagar.

I den senare frågan verkar han och vd:n Henrik Boström överens.

– Det vi vill avtala om med IOF är att O-Ringen för eliten är fem dagar, det tummar vi inte på.


Olav Lundanes analyserar andra etappens bana tillsammans med banläggaren och kartritaren Per Magnusson.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision