Premiärvinnarna: En finska i göteborgsdräkt och en norrman i finsk

Trötta, riktigt urvridet trötta. Men lyckligt leende efter en stunds andhämtning. Över segern – och, inbillar vi oss, över en häftig orienteringsupplevelse.

Olav Lundanes pustar i gräset medan tvåan, Magne Daehli, stämplar vid sista kontrollen.

Kirsi Nurmi intervjuas av Sofia Domeij efter att det stod klart att finskan, som tävlar för IFK Göteborg, vunnit första etappen av O-Ringen i Övik.

Segraren Olav Lundanes diskuterar kartan och banan med kartritaren Per Magnusson.

Vi talar om första O-Ringenetappens elitsegrare i D 21, 25-åriga Kirsi Nurmi. Finska från Vasa på andra sidan Kvarken från Örnsköldsvik räknat. I klubbsammanhang i IFK Göteborgs blåvita dräkt.

Vi talar om H 21-vinnaren, 30-årige Olav Lundanes. Norrman från trakten av Ålesund på Vestlandet, fostrad i klassiska Halden SK men sedan några år i klubbsammanhang i finska Paimon Rastis dräkt.

Båda var rejält slutkörda när de tryckte sportident-pinnen vid målet i Sund nedanför Vitsjömassivet.

– Det här var en av de tuffaste långdistanser jag har sprungit, sa Nurmi, som lyckades pressa sig förbi klubb- och lägenhetskompis i Göteborg, Anna Närhi. Segermarginal: fyra sekunder.

- Det här var tufft för alla, riktigt kul!

Kirsi Nurmi, som studerar till läkare utanför karta- & kompasslivet, vann nu sitt premiärlopp i O-Ringens huvudklass. Senast hon deltog, 2012 i Halmstad, var det som junior.

Det var samma år hon slog igenom med guld i JVM. Nu, inför senior-VM i Lettland om två veckor, är hon klar för sprintstafetten för Finlands lag efter en elfteplats i EM-sprinten tidigare i sommar. VM-testerna på längre distanser gick inget vidare.

– Men nu börjar jag känna mig stark nog för att orka långt också. Jag kör nog hela O-Ringenveckan, som jag känner nu, säger Kirsi Nurmi.

Desto mer rutinerad i VM-sammanhang är Olav Lundanes, som redan har sju guld hemma på prisväggen.

Banläggaren Christer Mikaelsson hade tänkt sig en segrartid på 73 minuter, Lundanes knäckte den med en sekund – och tvåan, sin landsman Magne Daehli, Halden SK, med drygt två minuter, efter att de legat lika vid radiopasseringen ute i skogen.

– Jag strulade lite vid en punkthöjd, det var det enda misstaget. Det var helt fantastisk orientering, jag tappade nästan fokus på slutet när jag tittade mig omkring, sa Lundanes efteråt.

x Hur ligger du till med din form så här strax före VM? 90 procent? 100?

– Kanske ligger jag lite före schemat. Jag har tränat på under lägret vi nyss haft i Lettland.

x Du säger att det har tufft, men du som norrman är väl van bergen?

– Jo, visst, men det är en annan sorts kupering här i Höga Kusten. Det är inte lika lätt löpbart i Norge, med undervetetationen och så.

Olav Lundanes är som sagt 30 år – men har inga planer på att avrunda elitkarriären. I VM i Lettland blir det lång- och medeldistans plus stafett.

– VM hemma i Norge nästa år är förstås ett stort mål. Men när vi talar om VM i Schweiz 2023 låter det ju också kul.... så länge det går bra så...

Utöver dessa segrarinsater noterade vi, förstås, att 40-åriga Simone Niggli hänger med. Hon landade första etappen som fyra.

– Men jag missade två-tre minuster på nästa sista kontrollen. Vilken fantastisk terräng, jag fick jobba hårt, sa schweiziska levande legenden.

Kirsi Nurmi och de andra är härmed varnade.

 

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision