Lundanes: Enkelt val att komma till O-Ringen

Några av världens absolut bästa orienterare ställer upp i O-Ringen i Höga Kusten.

– Det var ett enkelt val för mig att lägga sista VM-förberedelserna hit, säger världsstjärnan Olav Lundanes.

Världsstjärnan Olav Lundanes var glad över att vara i Örnsköldsvik.

Trots att VM i Lettland bara är två veckor bort ställer många elitlöpare upp i årets O-Ringen. På lördagskvällen mötte några av startfältets starkast lysande stjärnor det samlade pressuppbådet.

– Det är jätteinspirerande. Ju bättre startfält desto roligare tävling, säger William Lind, Malungs OK Skogsmårdarna, som vann herrklassen förra året.

William Lind är i år reserv på VM, vilket betyder att han kan satsa ännu hårdare på O-Ringen.

– Det är väldigt fin terräng och utmanande orientering, både fysiskt och tekniskt. Så det här ska bli härligt, säger han.

På hans vänstra sida sitter Sara Hagström. Om drygt två veckor satsar hon mot guldet på VM:s medeldistans, men innan dess ska hon klara av ett par etapper i Örnsköldsviksterrängen. O-Ringen missar IFK Göteborg-löparen inte i första taget.

– Det är en väldigt rolig vecka där man träffar många kompisar, så O-Ringen betyder mycket. Jag missade tävlingen en gång och det sved, säger hon.

Hagström kommer däremot inte att springa alla etapper utan ser främst veckan som en bra träningsperiod.

– För min VM-uppladdning är det nog bäst att spara lite på krutet.

D21-kollegan Lisa Risby från OK Kåre, som också ska springa VM, vill få både ett bra resultat och ett bra formbesked från veckan.

– Jag tror att det är viktigt att springa många långdistanser och på O-Ringen brukar det ju vara väldigt bra tävlingar. Jag hoppas verkligen att jag ska göra bra lopp och hitta flyt i den här terrängen, säger hon.

Sist ut pratade den kanske största stjärnan av dem alla: Olav Lundanes. Den norske kanonen kommer att bli svårstoppad i Örnsköldsviksskogarnas blåbärsris – ett underlag som norrmannen gillar.

– Ja, det är fint det. Men det kommer att bli svårt också så jag tror att det är det som kommer att avgöra tävlingarna, säger han.

Haldenlöparen, som av många anses vara världens absolut bästa orienterare, ser veckan i Örnsköldsvik som den optimala uppladdningen för VM.

– O-Ringen är fantastiskt och terrängen här ser väldigt, väldigt intressant ut. I år blir det nog både svårt och fint, så det var ett enkelt val för mig att lägga sista VM-förberedelserna hit.

Övriga deltagare på pressträffen, som leddes av Per Forsberg, var Alva Olsson, Albin Ridefelt, Emil Svensk och Anna Haataja.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision