Simone Niggli, 40, springer elitklass på O-Ringen

Simone Niggli, en av världens absolut bästa orienterare genom tiderna, springer D21 Elit under O-Ringen i Höga Kusten.

– Det är terrängen som lockar jättemycket i år, säger hon.

I januari i år fyllde Simone Niggli 40 år, men det hindrar henne inte från att utmana världseliten i Höga Kusten. Och det med rätta. Förra sommaren slutade den 23-faldiga VM-guldmedaljören på en imponerande tredjeplats, efter placeringsraden 4-4-6-3-3 på de fem etapperna.

– Jag har bestämt mig för att springa elitklass i Höga Kusten. Det är ju tufft, men jag har sagt att om man kommer bland de tre bästa i fjol så måste man ju springa elitklass i år igen, säger Simone på telefon från Schweiz.

Det blir inte första gången världsstjärnan orienterar i Örnsköldsvik. Under stafett-SM 2004, som avgjordes i samma område som sommarens femte etapp, vann hon guldet tillsammans med sina klubbkompisar Stina Grenholm och Jenny Johansson.

Terrängen i Höga Kusten beskriver hon som ”hur fin som helst”.

– Jag kommer också ihåg att det var ganska svår orientering och terrängen var ganska öppen – och jättefin faktiskt. Jag kommer också ihåg att det fanns surströmming där uppe. Surströmming, heter det så?

– Det var en äldre kille som öppnade burken och det luktade verkligen… väldigt starkt. Det var första gången som jag luktade på surströmming, men jag åt inte. Jag kanske ska göra det den här gången. Det är som ett prov för mig att någon gång äta surströmming, säger Niggli om Höga Kustens lokala – och luktande – delikatess.

Maken Matthias och parets tre barn följer också med till Höga Kusten. Familjen Niggli har hyrt ett hus i Bonäset, några kilometer utanför stadskärnan. Och trots att alla familjemedlemmar ska springa – från inskolning till D21 Elit – kommer de inte att ligga på sofflocket och ta igen sig på kvällarna.

– Det är inte så att man springer tävlingarna och sen vilar hela dagarna. Med familjen blir det mycket annat, och det är nästan lika viktigt, säger Simone.

Förväntningarna på Simone att prestera resultat har under många år varit höga, både från andra och från henne själv. Och visst är O-Ringen, tillsammans med Jukola, sommarens viktigaste tävling. Men resultaten är inte längre lika viktiga, berättar hon.

– Det är alltid så jätteroligt med O-Ringen och barnen tycker också om det. Det är terrängen som lockar jättemycket i år, och det är en stor anledning till att vi väljer att komma till Höga Kusten.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision