Magdalena i Mästarnas mästare

- Ångermanlands största idrottsprofil

Magdalena Forsberg är aktuell som expert i OS och som tävlande i "Mästarnas mästares" jubileumssäsong. För O-Ringen.se berättar Örnsköldsviksprofilen om sina favoritplatser i Höga Kusten, sin relation till orientering och varför hon läser kartan innan hon ska sova.

– NYTT VM-GULD TILL Magdalena Forsberg! Hon har, under några dagars tid, gått från stjärna till superstjärna. Nu är hon damskidskyttets stora, stora affischnamn.
Magdalena Forsberg studsar återigen upp överst på pallen i bergsbyn Osrblie, mitt i Slovakien.

Himlen är blå och leendet brett när hon delar ut två slängkyssar till publiken. För några timmar sedan vann hon jaktstarten och därmed sitt andra raka guld i världsmästerskapet.
Nu har hon precis kommit hem från en betydligt lugnare skidtur, nära hemmet i Bergeforsen utanför Timrå.

Fyra Jerringpris

Även under tävlingskarriären hände det att orientering stod på träningsschemat.
Den jobbigaste terrängen var vid Riksgränsen, det tydligaste minnet när hon under ett lopp föll rakt ner i en fjällbäck. Men sedan karriären tog slut har orienteringspassen blivit betydligt mer sällsynta.
– Men jag gillar orientering som sport. Jag har också försökt att få mina barn att gilla det, men jag tror att jag tog med dem lite för tidigt.
I stället kretsar livet ännu, många år efter karriärens slut, kring skidskyttet.
När det här skrivs är det några dagar kvar tills vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea inleds. Det blir ett intensivt mästerskap för Forsberg, som i vanlig ordning finns med som skidskytteexpert.
– Det är mycket förberedelser inför OS. Jag både vill och måste ju hänga med så att jag vet vad jag pratar om. Det handlar mer om att göra research nu, 16 år efter min karriär, än det gjorde precis efter min karriär. Då visste jag redan allt jag behövde veta, säger hon.

Mästarnas mästare - igen

Även efter mästerskapet kommer hon att synas i bild. I den tionde säsongen av SVT-produktionen ”Mästarnas mästare”, som sänds under våren, väntar ett nytt upplägg. Tidigare tävlande återvänder till programmet – och bildar det mest stjärnspäckade startfältet någonsin.
– Vi tävlar i lag i år och jag ingår i skidlaget tillsammans med Pernilla Wiberg och Ingemar Stenmark.
– Det var verkligen jättejättekul, och lite annorlunda, att tävla i lag.
Det låter som ett närmast oslagbart lag?
– Jag hade inte velat ha några andra lagkollegor, men hur det gick får ni se. Det blir jättespännande och jag hoppas och tror att det ska bli några riktigt bra program.
Men därefter räcker det med tävlingar på ett tag. Trots att O-Ringen i år kommer hem till Höga Kusten blir det knappast någon start för idrottsikonen.
– Vet du vad, du får mig inte att ställa upp på något sådant på sommaren, för då ska jag vara ledig. Jag har alltid så mycket att stå i, och det är så skönt att slippa vara uppbokad på sommaren, trots att det är O-Ringen i Höga Kusten, säger hon.

Passa på! Boka tidigt - rabatt 20% innan 1/4 Länk till annan webbplats.

MAGDALENAS fem tips att göra i Höga Kusten

Åk ut till skärgården. Det är väldigt fint att ta färjan till Trysunda eller Ulvön. Åk till Nordingrå. Rotsidan, med sina stora klippor, är ett favoritställe för mig. Gå ner i Skallbergsgrottorna. Jag har faktiskt inte varit där, men vill gärna åka dit. Klättra i Skuleberget. Det är väldigt häftigt. Vandra till Slåttdalsskrevan. Passa på att uppleva Höga Kusten om ni har lite tid över. Eller ta någon dag extra så att ni hinner göra något annat i området – inte bara orientera.

TEXT: Marcus Andersson

FOTO: Per Nylander, Håkan Nordström

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision