Hundraåringen som klev ut i skogen och hittade tillbaka

Med ett halvår kvar till O-Ringen i Höga Kusten satsar Rune Haraldsson, NAIS orientering, på ännu en start. Men innan dess ska han förstås fira sin 100-årsdag.

Vi ställde tio frågor till världens äldsta orienterare.

Är du trött på att bli uppmärksammad för din ålder?

Nej, jag är smått charmerad över att alla har ett sådant intresse av en gammal 100-åring. Det är inte mycket att intressera sig för, men jag är naturligtvis unik som fortfarande är i hygglig fysisk Jag har aldrig varit sjuk egentligen. Någon stukad fot och någon muskelsträckning, det är det enda.

Då ses vi väl på O-Ringen 2018?

Hörrudu, jag har inte riktigt bestämt mig ännu, men jag har inga direkta krämpor eller medicinska problem. Preliminärt avser jag att ställa upp, men jag kommer nog inte att springa alla fem etapperna. Vi får se hur kroppen svarar – det är ju så populärt att säga så numera – framme i april. Men det vore underbart att få springa några etapper i Örnsköldsvik.

Du fyller 100 år en månad innan tävlingen börjar. Vad är drivkraften till att ställa upp ännu en gång?

Det är alltid inspirerande att se att kroppen fortfarande. Man vill ju inte ge upp, utan så länge kroppen är i fysiskt någorlunda bra trim så vill man ju prova den under O-Ringen. Terrängen i år är också fantastisk. Det är bara synd att man inte är ung och spänstig så att man kan njuta av den fina kuperade terrängen.

Finns det någon förklaring till att du fortfarande är så pigg?

Jag har motionerat i hela mitt liv och det har nog varit stimulerande för min hälsa. Jag har sprungit orientering sedan jag var 15 år och åkt Vasaloppet 25 gånger på vintern. Nu har vi ju ingen snö här i södra Sverige, här är gröna gräsmattor. Men det blir ändå ingen mer skidåkning nu, skidorna har jag ställt undan.

Hur reagerar folk på att du som 100-åring satsar på att springa O-Rin- gen?

Man börjar faktiskt att bli en kändis på gamla dar, för att man som 100-åring fort- farande kan röra sig på det här sättet. Alla är väldigt imponerande naturligt- vis. Man slickar i sig allt beröm man får.

Är det något du fortfarande kan bli bättre på som orienterare?

Nej, mitt stora problem nu är att jag inte ser så bra. Man kan alltså inte krama ut allt det fina som finns på kartan på grund av en något försämrad syn. Skillnaden mot tidig- are är att det inte går så fort nu, så nu hinner man med på kartan. Förr när man skulle springa så hade man så bråttom.

Var orientering roligare 1938, 1978 eller 2018?

Orientering hade sin charm på ett annat sätt på den tiden och den var inte lika elitbetonad. Nu är orienteringen charmig genom att det har blivit en exakt. Förr i tiden hade vi en gammal 100 000-delskarta, så det var mycket bingo över orienteringen på den tiden. Varje tids- epok har haft sina plusvärden.

Vilket O-Ringen var det bästa hittills?

Hörrudu, jag skulle säga det första O-Ringen som gick i Sälen. Det var den största upplevelsen. Det var en annorlunda tävling, så jag sätter den främst. Annars har varje 5-dagars haft sin charm.

När O-Ringen avgjordes i Örnskölds- vik 1994 sprang du H75. Vad minns du från det?

Jag gjorde inget bra O-Ringen. Jag kommer inte ihåg min placering, men den var säkert inte särskilt bra. Däremot har jag alltid varit imponerad av den fina terrängen där uppe i Örnsköldsvik, den är ju sagolikt fin. Det vore en stor förlust om jag inte skulle kunna komma upp och ställa upp på en eller två etapper till sommaren.

Vad har du då för förväntningar på O-Ringen 2018?

Att jag kan genomföra de där etap- perna i god kondition. Och man träffar ju hundratals kompisar på O-Ringen, så den sociala samvaron är ett stort plusvärde. Vissa säger också att det vore bra PR för sporten att få se en 100-åring komma i målfållan. I sådana fall får jag bjuda på den PR-synen. Kan jag göra orienteringen en tjänst så gör jag det gärna, för orienteringen har betytt så väldigt mycket för mig.

O-Ringen Höga Kusten 2018 har för första gången en H100 klass i år. Peter Holgersson har gjort en film och intervju med Rune från O-Ringen Skåne 2014, den kan du se här. Länk till annan webbplats.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision