Håll koll på nya kartnormen inför O-Ringen

För många kan sommarens etapper i Höga Kusten bli de första loppen på den nya kartnormen. I sådana fall blir det flera nya karttecken att hålla reda på.

– Det gäller att folk vaknar innan O-Ringen, säger kartkontrollant Hans-Åke Öström.

Redan under 2017 antogs en kartnorm som alla nya kartor ska anpassa sig efter, men en sådan förändring tar tid. Därför kommer många orienterare att möta de nya tecknen för allra första gången under O-Ringen i Höga Kusten.

– Det blir en tydligare och mer lättläst karta, och det är också det som är ambi- tionen med den här nya normen, säger Hans-Åke Öström, kartkontrollant för O-Ringen 2018 tillsammans med Sven Lundbäck.

Samtliga av O-Ringens nyritade kartor anpassar sig efter den nya kartnormen även träningskartorna kommer följa den nya normen så du har möjlighet att prova den genom att komma någon dag tidigare och springa igenom dem. Du hittar träningskartorna här.

Nya kartnormen

Gamla kartnormen

Gamla kartnormen

Kala berghällar gråa

Berghällar som saknar all form av växtlighet markeras med grått, men dessa kommer inte att vara särskilt vanligt förekommande under O-Ringen. Desto vanligare blir det med olika nyanser av gult uppe på Örnsköldsviks öppna berg, som ofta är beklädda med mossa eller annan låg växtlighet.

– Och på två etapper är det stora lättlöpta områden med berg-i-dagen med lite träd här och där. Då blir det just den här symbol, en gult med vita prickar, alltså träd här och där men ändå riktigt öppet, säger Öström.

Fler nyheter

Den nya kartnormen innehåller flera andra nyheter. 

  • Brunnar markeras inte längre som blå runda ringar, utan som blå fyrkanter.
  • Hjälpkurvorna ritas tunnare än tidigare.
  • Ju tätare mellan prickarna vid stenig mark, desto stenigare är det. Detta har förtydligats i och med den nya kartnormen.
  • Sträckan mellan tidsstarten och startpunkten står nu på defini- tionen och är även utritad som en streckad linje på kartan. Denna sträcka har tidigare inte räknats med i banlängden.
  • Kartans meridianer har tidigare vara vridna, men blir nu helt raka. Det innebär att du som löpare kan passa kartan mot kartkanten.

Hans-Åke Öström skickar nu en uppmaning till alla O-Ringendeltagare.

- Det gäller att folk vaknar innan O-Ringen, för på provlöpningarna hände det flera gånger att det blev missar. Men på det stora hela så är det ändå inte så stora förändringar, så man behöver inte vara alltför orolig.

På Svenska orienteringsförbundets hemsida kan du läsa mer om kartnormen. Länk till annan webbplats.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision