Möt Mats Åberg, IT- och Tävlingschef för O-Ringen

Före jul tog Mats över ansvaret för att skapa fina tävlingar på världens största orienteringsäventyr.

O-Ringen har fått en ny IT-och Tävlingschef i form av Mats Åberg. Han kommer senast från Ericsson och springer för OK Linné. Här lär du känna honom lite mer och får reda på vad han kommer att fokusera på.

Vad lockade dig att jobba med O-Ringen?

Jag lockades av att arbeta med orientering på heltid. Jag har länge engagerat mig inom orientering på min fritid genom klubben och via SOFT. Det känns fantastiskt att få chansen att jobba med en sak jag verkligen brinner för.

Som ansvarig för tävling, vad tycker du är viktigt för att det ska bli bra tävlingar för deltagarna?

O-Ringen ska vara ett fullgott semesteralternativ och det är mer än bara en tävling även om den delen är grunden. Det ska förstås vara jättebra banor i fantastisk terräng men tävlingsdelen ska också bidra till att skapa en god gemenskap och att det blir en kul semestervecka med klubben och familjen.

Inom området IT vad kommer du fokusera på där?

Den stora utmaningen är att vi alla är mer uppkopplade och en del av gemenskapen under ett O-Ringen sker via internet. Även hur vi sprider tävlingsresultat live, GPS-analyser, sociala media osv.

Vi samlar många människor på platser där det är bästa möjliga terräng vilket oftast sammanfaller med sämre förutsättningar för internetåtkomst. Att lösa det på bästa sätt kommer vara ett av mina viktigaste fokusområden, med resultatrapportering som absolut viktigast.

Vad har du för relation till orientering?

Jag har sprungit och tävlat sedan jag var liten. Ganska många av de senaste 25 O-Ringen har jag deltagit på. Som för många andra är resten av min familj också aktiv inom sporten.

Varför fastande du för orientering?

Min mamma skickade mig på nybörjarkurs, jag tror det var 1983. Där träffade jag många kompisar och just biten med gemenskapen, är det som fortfarande gör att jag håller på med orientering.

Vilket är ditt bästa O-Ringenminne?

Det är O-Ringen i Arboga 1991, vilket var mitt första och jag sprang H16. Det var en helt ny upplevelse med 5-kamp med klubben, cykla till kiosken och köpa godis samt hänga med kompisarna. Ett starkt minne från det året är att jag undrade varför jag inte hade åkt tidigare när det var en sådan kul upplevelse.

Avslutningsvis vad tänker du inte missa när du är i Höga Kusten i sommar?

Via Ferrata på Skuleberget ser jättekul ut. Vi stannar nog några dagar efter O-Ringen för att se oss omkring.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision