Unna dig Höga Kusten!

Örnsköldsvik

Höga Kusten har mycket att erbjuda. Allt från stadspuls till skärgårdens charm, goda matupplevelser och äventyrliga upplevelser för stora och små.

Höga Kusten har mycket att erbjuda, så passa på att tillbringa några dagar i samband med O-Ringen. Unna dig och de dina en vistelse i Höga Kusten.

I Örnsköldsvik med omgivningar finns mycket för naturälskaren. Den branta kustremsan ger besökaren en fjällnära känsla. Kuststräckan i kommunen som fågelvägen endast är sex mil blir landvägen 22 mil. Detta på grund av alla djupa fjärdar och vikar.

Att naturen är speciell bekräftas även av att här finns inte mindre än 37 naturreservat och 40 besöksvärda utsiktsberg varav nio kustberg och fem stadsnära berg. De branta sydväxtbergen lockar på flera ställen både klättrings- och växtintresserade. I det varma fuktiga klimatet hittar man för våra breddgrader ovanliga växter.

Passa på! Boka tidigt - rabatt 30% innan 1/11länk till annan webbplats

Örnsköldsvik erbjuder också en rad olika upplevelser och mysig shopping. Här finns gott om olika vandringsleder som till exempel Nätra fjällskog, Urskogsleden och Lotsstigen.

Här startar eller avslutar du även din vandring efter Höga Kusten leden som går mellan Höga Kusten bron i söder och Örnsköldsvik i norr. För dig som inte vill vandra den 13 mil långa leden finns till exempel den sex kilometer långa nyupprustade Gula leden. Den bjuder på vacker utsikt och finurliga upptäckter. Exempel på andra populära aktiviteter mitt i stan är allt från stadsvandringar till gokart. I upplevelse- och spabadet Paradiset kan du prova att basta aufguss och här finns en av landets längsta rutschkanor, Magic Eye.

 Mitt i stan ligger Paradiset äventyrsbad och SPA

Mitt i stan ligger Paradiset äventyrsbad och SPA

Gamla fiskelägen, sol och bad

I skärgården finns många av de gamla fiskelägena kvar med sina väl bevarade sjöbodar och gistvallar i skyddade naturliga hamnar. Några av de populäraste öarna som nås med skärgårdsbåtar är Trysunda och Ulvöarna. Båda erbjuder en kombination av vacker natur och levande kulturhistoria från 1600-talets fiske via surströmmingstillverkning och gruvbrytning till dagens skärgårdsturism.

Ulvöhamn

Ulvöhamn

Trysunda har förutom spännande geologi tillsammans med Storsand, Salusand och Sandviken på Ulvön fina badstränder. Norr om Örnsköldsvik ligger den nordligaste platsen i Världsarvet Höga Kusten. Här finns fiskeläget Skeppsmalen med lotsplats, kapell och genuina sjöbodar. Längst ute i havsbandet, på Skagsuddes klippor vid havet, står Skags fyr.

Längs High Coast Art Valley finns förutom Herrgårdsparken, 25 konstverk i landskapet. Ovan Två bryggor, skatten finns där de två möts av Monika Gora i Sidensjö.

Längs High Coast Art Valley finns förutom Herrgårdsparken, 25 konstverk i landskapet. Ovan Två bryggor, skatten finns där de två möts av Monika Gora i Sidensjö.

Konst och kultur i världsarvet

Här finns gott om genuina kulturmiljöer och kulturarv. High Coast Art Valley är ett flera mil långt konstområde under uppbyggnad som sträcker sig från öarna i skärgården via Herrgårdsparken i Köpmanholmen och upp längs Nätradalen. I hjärtat av Höga Kusten ligger Nordingrå och det stora allkonstverket och kulturmuseet Mannaminne med allt från jordbruksmuseum till spårvagnar. Längre inåt landet finns Nämnforsen, Sveriges största plats för hällristningar. Vid älven finns 2 600 hällristningar bevarade, de äldsta antas vara 6 000 år gamla.

Skuleberget

Vid Naturum Höga Kusten vid Skulebergets fot finns en permanent utställning om världsarvet med kunniga guider och tillfälliga utställningar på olika teman. I berget finns flera grottor och upp till toppen kommer man på flera sätt. Den äventyrlige kan klättra upp till toppen. Här finns Europas största Via Ferrata-anläggning, eller så tar du en promenad via stigar upp till toppen eller tar liften upp till toppen.

Bil, båt och hemligt fort

För den som vill uppleva nutidshistoria är ett besök på Hemsö fästning en spännande upplevelse. Idag är det topphemliga underjordiska fortet djupt nere i berget öppet för allmänheten. Här kan man utforska stridsledningsrum, kanontorn, luftvärn och matsalar. I Härnösand finns fritidsbåtmuseum, Sveriges största bilmuseum, Technicus samt Länsmuseet Murberget.

Smaker i Höga Kusten

Höga Kusten erbjuder en bred palett av unika smaker som bland annat vildfångad lax, älgfilÈ med lingon och klassiska surströmmingsklämmor. Surströmmingsklämma kan du beställa både i restauranger inne i centrum och på olika restauranger längs med kusten och på Ulvön.

Från Höga Kusten kommer också världens bästa gin, Hernö Gin. På deras besökscentrum i Dala utanför Härnösand kan du få en guidad visning i destilleriet, se den handslagna kopparpannan Marit och provsmaka det prisbelönta ginet. Vill du baka din egen tunnbrödskaka? Det kan du göra på Mjälloms Tunnbröd som är Sveriges äldsta tunnbrödsbageri. Lite söder om Härnösand ligger gårdsbutiken och mejeriet Häggby Gård. Här kan du köpa gårdens smör, hårdostar, dessertostar och långfil. En annan populär gårdsbutik är Gårdsbutiken i Nordingrå, där hittar du butik, blommor och en restaurang som rekommenderas i White Guide.

Passa på att kombinera besöket vid Naturkompaniets outlet strax utanför Örnsköldsvik med att besöka Hägges. Det anrika bageriet som har satt Själevad på kartan där det förutom bageriet finns en butik där du kan köpa någon av deras välkända kakor. I Märtas Chokladfabrik i Örnsköldsvik finns det också ett digert utbud av handtillverkad choklad.

Inför säsongen 2018 händer det massor i Örnsköldsvik. Bland annat kommer den italienska restaurangen Saltmagasinet i inre hamnen att flytta in i Örnsköldsviks gamla järnvägsstation.

– Det känns spännande och ambitionen är att ta Saltmagasinet till nästa nivå när vi flyttar in i större lokaler i Järnvägsstationen, säger Jennie Saporito som driver restaurangen och gästhamnen med sin italienske man Maurizio. Där har vi utrymme att utveckla konceptet med klassiska italienska stilrena smaker i kombination med lokala råvaror.

Passa på! Boka tidigt - rabatt 30% innan 1/11länk till annan webbplats

 

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision