Med siktet på OS och O-Ringen

Fredrik Lindström, svenskt skidskyttes stora OS-hopp

Möte med Fredrik Lindström, svenskt skidskyttes stora OS-hopp

Örnsköldsviks idrottsliv är oerhört starkt präglat av ishockey. Peter Forsberg, Markus Näslund, tvillingarna Daniel och Henrik Sedin och numera Victor Hedman är några av världsstjärnorna som vi i Örnsköldsvik stolt kallar ”våra”. Men det finns andra idrottare som också vunnit ortsbornas hjärtan. Ett exempel på det är fantastiska Fredrik Lindström. Svenskt skidskyttes stora OS-hopp.

Vi har träffat den genomsympatiske skidskytten som är mitt uppe i sin grundträningsperiod. Det blev ett snack om mål, demontränaren Wolfgang Pichler, Örnsköldsvik och givetvis relationen till orientering.

Vi träffar Fredrik en skön sensommardag. Han har precis avverkat ett av sina otaliga träningspass i sin strävan mot en OS-medalj av ädlaste valör.

Idag har det varit en lugn dag. Demontränaren och numera den svenske förbundskaptenen Wolfgang Pichler vakar ständigt över sina adepter och på schemat står skytte. Varje liten detalj måste övas om och om igen. Det är på vallen allt avgörs. Idag har Fredrik avlossat 200 skott och i sommar har Fredrik fokuserat på själva handgreppet för att kunna skjuta både snabbare och säkrare.

– Jag är och har alltid varit nyfiken på att testa nya träningsmetoder. När karriären är över vill jag kunna säga att jag gjorde det jag kunde för att nå min maxnivå.

Du är 29 år gammal och har haft några lite tyngre säsonger. Att axla arvet efter Björn Ferry och Carl-Johan Bergman var kanske lite tufft?

– Så har det nog känts. Trycket på axlarna har gjort att jag inte presterat så bra som jag hoppats. Jag har dock rimligtvis mina bästa år framför mig och de närmsta åren, med ett OS i år och ett hemma-VM året därpå, gör mig oerhört inspirerad.

Bra träning i Skyttisterrängen

Idag möts vi uppe på Skyttis, i terrängen där avslutningstetappen under O-Ringenveckan avgörs. Där har Fredrik goda förutsättningar för att bedriva sin träning. sju kilometer med perfekta asfalterade skidspår och sin egen skjutvall bestående av en bana!

– För mig är detta optimalt. Vi har samlingar med laget en gång i månaden och här hemma har jag den bästa uppbackningen av familjen. Skyttisterrängen är dessutom härlig att träna i vare sig jag åker skidor, springer eller cyklar.

Du har en dröm att ta medalj på OS samtidigt som du ser på ditt idrottande ur ett annat perspektiv också.

– Ja, helt riktigt. En medalj vore fantastiskt med den genomslagskraft OS har. Personligen drivs jag av kraften av att se hur långt jag kan nå. När jag lägger av ska jag kunna blicka tillbaka och säga: Jag gjorde allt jag kunde. Jag tycker att jag på många sätt lever ett drömliv nu. Jag kan leva på min idrott samtidigt som jag också får tid att vara med min familj.

Hur ser din träning ut?

– Jag tränar cirka 800 timmar om året, levererar mina pulsfiler till Tyskland (Pichler) och nu sommartid är det en skön blandning av rullskidor, skytte, cykling och löpning. Jag springer gärna i den fantastiska miljön vi har här i Höga Kusten och hittar nya smultronställen hela tiden.

Eftersom O-Ringen avgörs här i Örnsköldsvikvik nästa år är jag nyfiken på att höra vad du har för relation till orientering?

– Jag tränar i skogen och springer många mil varje vecka och terrängen här i Örnsköldsvikvik är helt fantastisk. Bergen, stigarna och havet i en skön mix och ja, det händer att jag tar med mig kartan. Jag har faktiskt sprungit lite orientering när jag var yngre och numera är det väldigt roligt att springa ut och ta kontroller i îFriska Örnsköldsviksî stolpjakt (det som på de flesta ställen heter Hittaut).

Betyder det att vi får se dig tävla nästa år?

– Ja, det vore roligt. Det ska jag göra!

 

Text: Jan Näslund Foto: Privat

Född: 24juli 1989

Uppvuxen: Bredbyn (4 mil väster om Örnsköldsvik)

Bor: Nybyggd villa två kilometer från Backsjö (etapp 3 och 4)

Familj: Sara (fru) och Rut (dotter)

Vikt: 73 kg

Längd: 180 cm

Yrke: Skidskytt

Styrka: Ödmjuk, disciplinerad, nyfiken

Fritidsintressen: Jakt, fiske, friluftsliv

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision