Svenskarna hyllar Höga Kustens terräng

Orienteraren Emil Svensk åkte upp till Höga Kusten i somras för att springa Höga Kusten Trail. Ett lopp på 43 kilometer med cirka 1 600 höjdmeter som går genom Skuleskogens Nationalpark. Ett långlopp och folkfest som lockar allt från elitlöpare till motionärer där Emil sprang loppet på rekordtiden 3:41:10.

Uppe på Skuleberget går Emil Svensk i mål med  rekordtiden 3:41:10 på High Coast Trail 2017. Foto: Jerry Engström

Uppe på Skuleberget går Emil Svensk i mål med rekordtiden 3:41:10 på High Coast Trail 2017. Foto: Jerry Engström

Nästa år avgörs O-ringen Höga Kusten i området. I somras passade bröderna och orienteringsprofilerna Emil och Joakim Svensk på att testa terrängen i de kustnära skogarna.

– Det var riktigt fint, säger Emil Svensk. Vi åkte upp spontant för att springa loppet och det var ju fint väder också.

Komplett terräng för orientering

Höga Kusten är världens högsta marina kustlinje med en landhöjning på 286 meter över havet och utanför är Bottenhavet som djupast vid Ulvödjupet på 293 meter.

– Vi har liknande skog hemma, men det speciella med Höga Kusten är höjdskillnaderna, säger Emil. Det är en varierande terräng med platta fina hällmarker, storskog och fria utsikter uppe på de kala hällarna högst uppe på bergen som brant stupar ner i havet.

Även brodern Joakim Svensk gillar området och är välkänd i orienteringskretsar genom sina recensioner av orienteringsterräng på Instagram. Hans recension av Skuleskogens Nationalpark strax söder om Örnsköldsvik som är ett Höga Kusten i miniatyr lyder:

"Som nämnt tidigare så finns det oändligt många höjder med kala berghällar och gles tallskog längs Höga Kusten, och i området vid Skuleskogens Nationalpark finns troligtvis de allra mest kala och höga höjderna. Här har landhöjningen på nästan 300 meter, högst i världen, skapat ett unikt och väldigt häftigt landskap.

Betyg: 10/10

Motivering:
Ett stort område som bjuder på svår fin-ol på sluttningarna, supersnabba hällar på topparna och möjlighet till riktigt bra långsträckor. Tekniskt, fint, varierat och unikt. Överallt en fantastisk vy mot havet.
Om jag skulle rekommendera en enda karta att besöka så måste det bli denna!"

– Denna natur är ett av de bästa ställen som finns för orientering, säger Joakim Svensk. Det är unikt även utanför Sverige, att hitta så teknisk komplett och intressant terräng som den i Höga Kusten vilket jag hoppas kan locka även utländska orienterare.

Passa på! Boka tidigt - rabatt 30% innan 1/11länk till annan webbplats

Höga Kusten bjuder på fantastiska vyer och spännande terräng.

Höga Kusten bjuder på fantastiska vyer och spännande terräng.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision