Höga Kusten – världens högsta marina kustlinje

Vy från Fäberget Höga Kusten

Vy från Fäberget Höga Kusten

Världsarvet Höga Kusten är Östersjöns högsta och brantaste kuststräcka. Allt fler besökare fascineras av den dramatiska naturen – och nästa år får orienterare genom O‑Ringen möjligheten att uppleva området.

Det dramatiska landskapet med sina branta berg som stupar ner i djupa havsvikar reser sig fortfarande ur havet efter inlandsisens avsmältning för över 10 000 år sedan. Höga Kusten är i gott sällskap och upptagen på Unescos världsarvslista tillsammans med andra fantastiska platser som Grand Canyon och Galapagosöarna.

Ett landskap format av naturens krafter

Höga Kusten är en av de platser på jorden där landhöjningen med 8 millimeter per år fortfarande pågår och reser sig ur havet efter inlandsisens avsmältning. Här syns spåren av det tre kilometer tjocka istäcket som pressade ner jordskorpan nästan en kilometer. I landskapet syns tydliga tecken på inlandsisens framfart, landhöjningen och hur havets vågor har format landskapet. Här finns omväxlande djupa havsvikar och kalottberg, skog av urskogskaraktär, nipor, platta hällmarker, kanjonbildningar, rullstensåsar och klapperfält. Allt detta ger fantastiskt fina förutsättningar för intressant terräng för orienteringsälskaren.

- Den varierade terrängen i området innebär att det finns något som passar alla - från nybörjare till avancerad och elitlöparen, säger Clas Engström generalsekreterare för O-Ringen Höga Kusten.

Trysunda i Höga Kusten

Trysunda i Höga Kusten

Vackert och intressant

Höga Kustens världsarv är geologiskt intressant på grund av landhöjningen och jordskorpan som fortfarande sakta reser sig från att varit nerpressat under det tre kilometer tjocka istäcket. Tack vare landhöjningen kan man på olika höjder i samma område hitta spår av människor från sten-, järn- och bronsålder.

Isens avsmältning har tillsammans med havet och landhöjningen lämnat spår i naturen. När isen smälte spolades morän, sand, sten och grus bort från bergen ner till bergssidorna och samlades till stenåkrar, de så kallade klapperstensfälten som är vanligt förekommande i Höga Kusten.

Världens största klapperstensfält Bådamalen ligger i Norrfällsviken, Höga Kusten

Världens största klapperstensfält Bådamalen ligger vid fiskeläget Norrfällsviken i Höga Kusten

Det största klapperfältet i världen är Bådamalen längst ut på udden i Norrfällsviken som ligger på yttersta spetsen av Mjällomshalvön. Här finns även de för Höga Kusten karaktäristiskt lättvittrade röda hällarna av rapakivigranit.

När kvällssolen lyser på de magnifika röda bergen vid Balesudden eller Ulvöarna är det som att de står i brand.


Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision