Högt eller lågt på aktivitetsdagen

Tisdag är en tävlingsfri dag för alla utom eliten som springer sprintdistans. En del känner nog för att vila och återhämta sig efter de två första etapperna medan andra vill passa på att ta del av allt som finns att uppleva i Värmland förutom de vilda sköna skogarna. För bägge kategorierna finns det mycket att välja på.


Chilla på en badstrand

Det första man kommer att tänka på när man ska vila och chilla är väl att ligga på en badstrand och sola och bada. Är förstås beroende lite på vad det blir för väder men blir det fint badväder finns det många sjöar med fina badplatser runt omkring Arvika. Den största ligger vid Ingestrands camping med lång sandstrand och stora gräsytor där man kan slå sig ner och ha picknik. Fler fina badplatser hittar du i Oringen-appen eller på oringen.se.

Vill du hellre bada i tempererat vatten finns t ex simhallen i Arvika med bubbelpool, lång rutschkana och äventyrsbad för de minsta samt det stora vattenlandet i Sunne. Vill också tipsa om Arvika Hamam med stor fokus på återhämtning på olika vis med ångbastu, varm stenhäll och salta fotbad mm.

 

Softa i Arvika

Du kan också passa på att lära känna vackra Arvika med sin mysiga stadskärna. Inte många städer som fortfarande har ett så rikt centrum. Här finns gott om mysiga små butiker, caféer och restauranger. Här finns också stadsparken som till och med fått pris för sin skönhet och Sveriges innersta hamn. Bara ett stenkast från stadsparken kan du även gå vidare ut till Sågudden som är ett fint område med gamla byggnader, fina planteringar, en lekpark och lite lantdjur att titta på för barnen. Om du vill se mer av Arvika ordnar turistbyrån guidningar eller så kan du hoppa på rundturståget Färdinand som avgår från torget och stadsparken.

 

Ha kul med kultur

Arvika är vida känt för sitt rika hantverks- och kulturliv så här finns det mycket att välja på. Mest känt är nog Rackstadmuseet med tavlor av erkända konstnärer, en hantverksbutik och ett café. Hit kan du enkelt ta dig på bara 10 minuter med cykel från O-Ringenstaden. Inne i Arvika finns även några konsthallar, hantverksbutiker samt hantverksförsäljning vid Hamnmagasinet.

Om du har möjlighet att åka bil måste vi även tipsa om ”Gammelvala” i Brunskog som är ett stort årligt evenemang där man får uppleva hur det var förr i tiden. På tisdag är det ”husmödrarnas dag” med fokus på vilken viktig roll husmoderna hade i bondesamhället. Det blir också dräktparad, antikmarknad och mingelmagi för barnen.

När du ändå åker åt det hållet måste du också passa på att ta en sväng förbi Klässbols Linneväveri, det anrika väveriet som är Kunglig hovleverantör till bland annat Nobelfesten. Väveriet, butiken och Kaffekvarnen har extra öppet under O-Ringenveckan.

 

Äventyr och mer skogar

För att maxa din tid under O-Ringenveckan finns det också äventyr att uppleva. Det mest hisnande kanske är att klättra upp i höghöjdsbanan hos Arvika kanot och turiscenter. Den banan lämnar nog ingen oberörd. Lite andra hisnande upplevelser kan vara att bestiga några av utsiktsbergen runt Arvika. De närmaste ligger på Storkasberget strax söder om Arvika och Ryggestadberget i Gunnarskog några mil norr om Arvika. På bägge utsiktspunkterna finns torn som man kan klättra upp för att kunna se vida omkring. Några mil väster om Arvika finns även Ränkesedssnipan som är en 140 m hög och nästan lodrät förkastningsbrant.

Några mer vackra skogar på lite planare mark finns att uppleva i en mängd olika naturreservat. Bergs Klätt är ett litet reservat som ligger ganska nära Arvika och har rastplats, vandringsleder och en rullstolsanpassad led. Ett lite mer avlägset och vilt område ligger några mil öster om Arvika och heter Byamossarnas naturreservat, eller ”Hurtigrutten” som det kallas i folkmun, eftersom det beskyddas av vårt svenska prinspar. Det är Arvikas största sammahängande myrområde och har en ganska norrländsk karaktär. En markerad led och raststuga finns även här. Slutligen har vi stora Glaskogens naturreservat några mil SV Arvika med en mängd leder att välja på, fina fiskevatten, kanotleder samt ett nybyggt café.

 

Tips på fler vilande eller aktiva aktiviteter i vilda sköna Värmland hittar du i O-Ringens app eller på oringen.se

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision