Emma tipsar om terrängen

Foto: Malin Fuhr

Landslagsstjärnan Emma Johansson ser fram emot utmaningarna i den värmländska vildmarken. Att hålla nere farten i sluttningarna är ett av hennes tips inför de första etapperna.

Etapp 1 och 2

Etapp 1 beskrivs som "Vildmark med intressanta vägval" och Etapp 2 som en "Naturupplevelse i vacker och detaljrik terräng". Eftersom vi är i västra Värmland ser jag ett storkuperat område framför mig, rejäla höjder med sluttningar av olika detaljeringsgrad. Däremellan mer detaljfattig granskog och kanske några större myrar. Vid längre vägvalssträckor är det alltid viktigt att se till sina egna styrkor, men framförallt att optimera sitt vägval när det väl är gjort. Genomförandet är alltid viktigare än själva vägvalet.

Jag tror också det blir viktigt att hålla nere farten i sluttningarna, trots att terrängen kanske inbjuder till det motsatta, speciellt när du är påväg utför. Ibland kan man luras av naturliga ridåer, där skogen skiftar något i täthet utan att det finns redovisat på kartan. Den bästa taktiken är då ofta att våga fortsätta framåt och lita på sin kompassriktning.

Etapp 1 Skjutsbol kartklipp

Etapp 3

Spektakulära branta åsar karaktäriserar Etapp 3. I denna terrängtyp gäller det att planera sitt vägval hela vägen fram. Att kasta sig iväg i streckets riktning kan kosta tid om du fastnar ovanför en eller flera brantkanter. Överväg att runda dem helt, eller titta efter naturliga passager där djuren kan ha skapat fina stråk.

Kartklipp E3 2017

Etapp 4-5

Du kan läsa mer om vad som väntar under de sista två etapperna här.

Etapp 4

Etapp 5

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision