Ingen sommar utan O-Ringen

Kasper Fosser från Heming och Synne Strand från Asker befinner sig på elitnivå inom orientering men tycker att O-Ringen handlar om mycket mer än bara tävling. De uppskattar sina förebilder för andra egenskaper än deras prestationer.

 

Målsättningar på kort och lång sikt

Kasper Fosser från Heming Orientering och Synne Strand från Asker Skiklubb kommer direkt från skolan när vi träffar dem på ett café i Oslo en varm och solig eftermiddag i mars. De båda går på Wang toppidrottsgymnasium som de båda menar skapar bra förutsättningar för både studier och idrottssatsning. Båda är väldigt klara med sina sportsliga målsättningar med säsongen 2017.
– Jag vill komma med till Junior-VM i Tammerfors den 9-16 juli, pröva ny terräng och prestera så bra som möjligt, säger Kasper som tycker att han har tränat mycket inför säsongen och skapat goda förutsättningar för att bli uttagen till truppen.

Synne har också Junior-VM i Finland som mål.
– Jag hoppas på att komma med, men det är en stor utmaning att löpa bra uttagningslopp. Jag är också väldigt ivrig på att få uppleva ny terräng och inte minst den sociala erfarenhet man får av att resa ut i världen!

På längre sikt behöver orienteringen balanseras mot studier.
– För mig är ett viktigt delmål Junior-VM i Danmark 2019, säger Synne. Sedan är frågan om en elitsatsning som senior går att kombinera med studier. Det kräver ett större beslut. Som jag tänker nu så blir det framtida studier inom medicin, näringsfysiologi eller hälsa.

Kasper kommer att fortsätta toppsatsa som senior.
– Jag vill befinna mig i världstoppen och ska försöka kombinera en sådan satsning med studier. Förmodligen ingenjörsstudier i Trondheim där det finns bra träningsmiljö som orienterare.

Idag tränar Synne tio timmar i veckan och Kasper tolv timmar. Synne lägger mycket fokus på kvalitetsträning och har lärt sig hur mycket kroppen tål. Kasper tränar mycket intervall och tycker mycket om vinterträningen då han får tid att träna ordentligt. I skolan har de tränaren Eskil Gullord. Synne har också en ny tränare, Lene Godager Kaas från Bäkkelagets Sportsklubb. Kasper får också stöd av sin ”bestefar” Per Fosser, världsmästare i stafett från OL Flaggtreff.

 

O-Ringen betyder goda vänner och goda resultat

När vi börjar tala om O-Ringen skiner de upp.
– Ingen sommar utan O-Ringen! Det innebär mycket glädje, både på det sociala och tävlingsmässiga, säger Synne som varit med sedan hon var sju år.
– För mig betyder O-Ringen goda vänner och goda resultat.
I år ska hon vara med och tävla i D18E och hoppas vara på topp med fem jämna löp. Hon vann i Borås 2015 och har varit topp tre sedan hon var elva år.

Precis som Synne så vann Kasper i Borås och har stora möjligheter att vinna O-Ringen 2017. Han deltar i H18E:
– O-Ringen är kjempeflott och roligare att löpa än ett VM om man ser till stämning och arrangemang. Jag hoppas på att prestera fem jämna löp, säger Kasper.

Inför O-Ringen studerar de mycket kartor och uppsöker liknande terräng under vår- och sommarsäsong. De tror också att terrängen kommer att passa dem båda väldigt bra.

Bästa O-Ringen minnen för dem båda är totalsegrarna i Borås men tävlingen innebar också social gemenskap och nya vänner. Synnes värsta minne från O-Ringen är som tioåring.
– Sista dagen, en kontroll i en grop som jag inte fann. Därefter ett stigkryss som jag inte fann. Jag bommade tjugo minuter och tänkte – aldrig mer! Nästa år var jag tillbaka igen.

Kasper ser tillbaka till fjolårets O-Ringen.
– Jag var ute efter revansch efter att inte blivit uttagen till VM och gick ut hårt första dagen. Bommade åtta minuter och ödelade möjligheten till seger sammanlagt men sedan ställde jag om och började plocka minuter varje dag. Vann två etapper och slutade som fyra.

En längre intervju med dem hittar du i O-Ringentidniningen på sidan 14 här.länk till annan webbplats

/Text: Åke Dahl och Katarina Lundin. Foto: Pål Tveter

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision