Etapp 5 – tufft och fysiskt med stor variation

Bakom sista etappen har O-Ringen Värmland ett kvinnligt banläggarteam som berättar att löparna kan förvänta sig en tuff, fysisk etapp med stor variation. Och så en annorlunda avslutning med asfaltspurt på motorbanan!

Banläggarna heter Kristina Axelson Löfvenholm och Kristin Johansson och kommer båda från Västvärmlands OK. Sedan mars 2015 är de ett team efter att de i samband med O-ringen kick-offen i Arvika fick frågan om att lägga banor till en av etapperna.

Det blev sammanlagt 120 banor och 203 kontroller på Etapp 5 vid Arena Rackstad som ligger i området runt Rackstadberget. En karta har funnits på området sedan slutet av 70-talet där också OK Jösses klubbstuga ligger. Kartan har reviderats, utökats och omfattar nu ca 11 km2.
– Det var mycket reflektion och planering innan det riktiga arbetet började, berättar Kristina. Men vi har hittat bra lösningar för starterna och arena och målgångarna, vilket är viktigt. Och så blir det en annorlunda avslutning med asfaltsspurt på motorbanan!

– Det är en utmaning men också ett hedersuppdrag! säger Kristin som också bor i Rackstad och har god terrängkännedom.

Hon berättar att hon främst har erfarenhet från banläggning till DM och träningstävlingar.
– Jag har lagt mycket ungdomsbanor så för mig har det varit ett viktigt fokus att få till bra banor för ungdomarna.

De är båda eniga om att det haft ett bra samarbete och mycket hjälp av varandra, att det varit bra att vara två. De har kunnat dela upp arbetet och bolla idéer vilket varit en stor fördel. Det blir en kvalitetssäkring i arbetet.
– Ja, det blir en viktig kvalitetssäkring i arbetet när vi är två. Dessutom har vi kul tillsammans, säger Kristin, som också menar att det är positivt att fler kvinnor tar sig an banläggaruppdraget. På O-Ringen Värmland är vi nästan hälften kvinnor.

Slutligen berättar banläggarna:
– De längsta banorna får riktig vildmark men också gammal, fin, kulturmark nära arenan. Ungdomarna kan förvänta sig varierande skogsterräng med måttlig kupering. Var beredda, det kan vara kluriga kontroller redan från start!

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision