Thierry springer sitt sista år?

I augusti efter O-Ringen väntar nya utamningar för en av de genom tiderna absolut bästa orienterarna. Hur ser han på sin sista elitsäsong och hur tar han sig an det nya jobbet som tekniskt coach?

Thierry mål Skåne etapp 5

Vi träffade Thierry Gueorgiou som efter denna säsong kommer att börja som teknisk coach för det svenska landslaget. Eftersom det är hans sista säsong som fullt satsande elitlöpare är det sista chansen att se honom i den rollen på WOC och det som planeras bli sista tävlingen, O-Ringen. I augusti kliver han in i sin nya roll. Det är en imponerande karriär som efter O-Ringen kommer fortsätta i syfte att skapa möjligheter för andra att utvecklas och vinna stora mästerskap.

Du gör din sista elitsäsong, vad hoppas du uppleva och uppnå under säsongen?
Jag har naturligtvis ganska höga förväntningar på resultat och prestationer, vilket jag alltid haft under min karriär. Men jag känner att detta år är lite annorlunda på det sätt att jag vill njuta av det fullt ut. Jag har alltid sett allt inom orientering som en möjlighet, ett liv där min största passion orientering har blivit mitt jobb. Det är ett kapitel i mitt liv som går mot ett slut men jag har fortfarande fyra månader kvar att njuta av allt.

Vilka är dina tankar om kommande 10mila, vilken sträcka kommer du springa?
Jag ser med förväntan fram emot 10mila. Delvis på grund av att terrängen kommer vara utmanande och skilja sig från det som vi oftast springer när 10mila går kring Stockholm. Men mest av allt känner jag mig mycket glad över att ha chansen att springa en tävling till med KR-gänget (Kalevan Rasti). Vi har alla blivit ett år äldre, men jag känner fortfarande att vi har en superstarkt lag. Inte så många lag kan komma till en stafett med 6 stafett-världsmästare och om vi lägger upp det smart har vi chans att uppleva ännu en trevlig söndagsmorgon i Sverige. Det är fortfarande lite för tidigt att prata om vilken sträcka jag kommer att springa, en hel del kan hända under de kommande veckorna. Våren är alltid en kritisk period när det kommer till skador och sjukdom eftersom det är övergången mellan månader med hög träningsbelastning och tävlingssäsongen. Det viktigaste för mig just nu är att fokusera på träning och att erbjuda lösningar och inte problem för våra tränare!

Kommer det vara sista chansen att se dig på O-Ringen Värmland 2017 som en deltagare eller kommer du att fortsätta med sådana tävlingar i framtiden?
Tja, jag vet inte just nu. Min främsta prioritet för framtiden är att bli framgångsrik som coach, eftersom det kommer att bli nästa fas i mitt liv. Naturligtvis kommer jag att fortsätta träna regelbundet, eftersom jag vill kunna följa upp löparna i skogen, och för att jag inte kan tänka mig ett liv utan fysisk aktivitet. Med det sagt, har jag ingen aning om jag fortfarande kommer att tycka det är roligt att tävla utan att vara lika väl förberedd som nu. Men jag har redan kollat på O-Ringen Höga Kusten 2018:s sida och jag vet att det kommer vara ganska svårt att hålla sig borta från tävlingen när terrängen ser så spännande ut där uppe!

Hur värderar du dina olika orienteringsprestationer så här långt?
Det är en intressant fråga eftersom vi jämför helt olika saker. Naturligtvis kommer jag alltid värdesätta mitt första VM-guld från 2003 i Schweiz högst, det förändrade i någon mening mitt liv. Även om det andra guldet, året efter i Sverige 2004, hade en större betydelse eftersom det blev ett tydligt bevis på att jag hade förstått vad det var som krävdes för att nå framgång och att det inte var en fråga om tur. När jag ser tillbaka kommer jag alltid säga att det verkliga fokuset för en elitorienterare är och kommer att vara VM. Men det finns tävlingar som skapar minst lika mycket känslor, om inte mer. För mig är det jag känt och upplevt när jag korsat mållinjen som vinnare på Jukola och O-Ringen något jag aldrig kommer att glömma.

Vilket är ditt bästa minne från O-Ringen?
Det är alltid den sista etappen. Du vet att du måste avsluta jobbet, du är otroligt trött, du ljuger för dig själv för att tänka positiva tankar och ha en bra attityd. Det är den klart mest intensiva dagen. Den första tanken när du vaknar är att ”jag kommer aldrig klara att ta mig till start”, men det gäller att göra pre-race-rutinen och få allt under kontroll igen. Om du gjort ditt jobb ordentligt är de sista fem minuterna av loppet ren njutning eftersom du vet att ingenting kan stoppa dig längre och du kan låta känslorna fylla din kropp, en unik upplevelse.

Har det alltid varit orientering för dig eller har du sysslat med andra sporter?
Det finns bara en annan sport som jag har utövat kontinuerligt när jag var yngre och det var handboll. Men ganska snabbt började jag fokusera enbart på orientering. Jag tror att jag skulle ha uppskattat lagsport och kanske ångrar jag lite att jag inte testade.

Vad tror du är nyckeln till din framgång som en orienterare?
Svårt att säga. Uppenbarligen har orienteringstekniken alltid varit min största styrka och det är därifrån mitt självförtroende kommer. Jag har alltid sagt att när du står på startlinjen på en VM-tävling, är du mycket mer avslappnad om du inte behöver tänka på vad du ska göra. Hela processen ska vara mer eller mindre naturlig och du ska bara behöva slå på ”autopiloten”. Den viktigaste delen har troligen varit att jag aldrig kunnat njuta av en framgång mer än 5 minuter utan att tänka på nästa lopp. Därför måste jag nu när elitkarriären är över se till att hålla mig sysselsatt med annat.

Vad ser du fram emot när du i augusti börjar som teknisk coach för svenska landslaget?
Jag kunde nog inte ha drömt om en bättre plats att börja coacha, och jag är tacksam gentemot alla de personer som gjort det möjligt. Naturligtvis måste jag bevisa att jag är bra nog för uppgiften och det största misstaget jag kan göra är att bara förlita mig på mina tidigare erfarenheter. Jag kommer att möta människor med samma önskan att lyckas som jag har, och jag kommer att behöva vinna deras respekt, inte på grund av mina tidigare framgångar, utan på grund av kvaliteten på mitt arbete och hur väl jag kan förstå dem. Det är riktigt spännande och något som gör mig väldigt motiverad.

Thierry skriver autografer

Massor av unga orienterare har dig som en idol, vilket man kan se på antalet autografer du skriver efter etapp fem på O-Ringen, har du några förebilder?
Inte längre. När jag var tonåring, inspirerades jag mycket av svensken Kent Olsson och norska Petter Thoresen. Jag ansträngde mig för att försöka följa i deras fotspår. Numera försöker jag få inspiration främst från andra sporter och idrottare. Till exempel försöker jag förstå vad som gör att Roger Federer och Zinedine Zidane fortfarande är så framgångsrika på de stadier de är i inom sina respektive karriärer.

När du ser tillbaka på din karriär, om du skulle ge ett råd till unga orienterare, vad skulle det vara?
”Förvänta dig inte att det blir lätt, det är det inte för någon av oss!” Jag vill genom det medvetandegöra att det förmodligen kommer att komma fler motgångar än framgångar i deras idrottskarriärer. Det som kommer avgöra om de blir framgångsrika eller inte är förmågan att hantera stunder där de är nära att ge upp. Men ett steg tillbaka är ofta en möjlighet att få mer erfarenhet. Och så fira inte dina vinster för mycket heller, det finns alltid ett nästa race och det är alltid det viktigaste!

Kartklipp Värmland

Kom ihåg att boka dina träningskartor och kom väl förberedd till O-Ringen Värmland 2017. Du hittar alla tillgängliga kartor här.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision