Världens största orienteringstävling till Åre

O-Ringen AB och Åre kommun har kommit överens om att O-Ringen, världens största orienteringsäventyr, ska arrangeras i Åre 2021. Konceptet har arbetats fram av en arbetsgrupp bestående av O-Ringen AB, Åre kommun och lokala orienteringsklubbar.

Åreskutan Linn Nordlund

Foto: Linn Nordlund

O-Ringen AB och Åre kommun har kommit överens om att O-Ringen, världens största orienteringsäventyr, ska arrangeras i Åre 2021. Konceptet har arbetats fram av en arbetsgrupp bestående av O-Ringen AB, Åre kommun och lokala orienteringsklubbar.

Sista veckan i juli 2021 kommer O-Ringen att locka upp emot 30 000 besökare till Åre. Omkring 25 000 av dem deltar i tävlingarna och gör tillsammans ca 100 000 starter under åtta dagar. Under ett O-Ringen finns det aktiviteter för alla, från nybörjare till världselit. De tävlande kommer från ett 40-tal länder och deltar i allt från barnklasser till de riktiga veteranklasserna i åldrarna 95 år eller äldre. Det blir sju olika tävlingar i grenarna orienteringslöpning, MTB-orientering samt precisionsorientering.

I deltagarundersökningen från O-Ringen i Sälen var Åre med i toppen på önskelistan av kommande destinationer, så det känns extra roligt att kunna presentera att det nu blir verklighet”, säger Henrik Boström, VD O-Ringen AB.

Han fortsätter: ”Åre har potential att ge både en unik orienteringsupplevelse och en semestervecka utöver det vanliga med sitt stora utbud av intressanta aktiviteter, restauranger och skön natur. O-Ringen Åre 2021 har potential att bli det största O-Ringen någonsin och slå rekordet på 25 021 deltagare.”

Samarbete över gränsen

Arbetet med arrangemanget drar igång under 2018. Då kommer en generalsekreterare att anställas för att driva projektet med placering i Åre. Bakom hen står elva funktionärsklubbar: Frol IL, Frösö IF, Fältjägarnas IF, Järpens SK, OK Skøynar, OK Storsjön, SK Freidig, Stjørdals-Blink Orientering, Wing OK, Åre OK och Östersunds OK. Unikt för året är att ett samarbete vuxit fram över landsgränsen och att fem av klubbarna kommer från Norge. Det blir en extra internationell prägel till världens största orienteringsäventyr som normalt brukar locka omkring 1 500 norska deltagare.

Klubbrepresentanter Åre

Åre har erfarenhet av att hantera stora arrangemang och det är roligt att kunna välkomna en sport som inte tidigare genomfört ett stort arrangemang här. Infrastrukturen finns på plats för att hantera volymerna och för kommunen och företagen i regionen är den turistekonomiska effekten, som uppskattas till närmare 150 miljoner, viktig.” säger Peter Bergman, kommunalråd Åre kommun.

O-Ringenstaden kommer att förläggas till Åre by med omnejd där besökarna i stor del kommer att bo på befintliga hotell, stugor och lägenheter i området. Var etapperna kommer gå bestäms under 2018.

Har du frågor eller vill ha mer information är du välkommen att kontakta:

Henrik Boström
VD O-Ringen AB
+46 70-380 84 89
henrik.bostrom@oringen.se

Peter Bergman
Kommunalråd Åre kommun
+46 647-161 02
peter.bergman@are.se

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision