O-Ringen - en vecka i en helt annan värld

Syskonen Hedda och Håkon Raadal Bjørlo från Halden SK tycker orientering är det roligaste som finns. Nu laddar de för säsongens tävlingar där O-Ringen i Värmland är en av höjdpunkterna.

 

– O-Ringen är unikt och något av det roligaste man kan vara med på som orienterare! En höjdpunkt där man möter människor från världens alla hörn med samma intresse. Det säger syskonen Hedda och Håkon Raadal Bjørlo från den norska storklubben Halden SK.

Vi träffar dem en söndag i februari på Haldens klubbhytta på Høiås. Två ambitiösa ungdomar som redan skaffat sig internationella och nationella meriter: Håkon med silver i ungdoms-EM i långdisans 2015 i Rumänien, guld i EM-stafett i Makedonien 2014 och ett silver med Halden i 10-mila 2015. Hedda tog guld i Ungdoms-NM i sprint och brons på långdistans samt guld i Unionsmarschen 2016 på långdistans. Till sommaren blir det O-Ringen i Värmland där de deltar i klasserna H20E respektive D18E.

– Jag hoppas kunna hävda mig och bli topp tre i min klass, säger Håkon som placerade sig som åtta på O-Ringen 2016.

– Min målsättning är också en bra placering i junior-VM i Finland samt stafetterna 10Mila och Jukola.

Hedda har precis gått upp i klass och siktar nu på att springa fem stabila, tekniska lopp och sätta prägel på resultatlistorna.

– Jag blev nummer nio sammanlagt i D16 under 2016 men hade en 2:a och 3:e plats på två avetapperna. Jag har också som mål att hävda mig i toppen i NM på hemmabanan i Halden i september, och i stafetterna förstås, berättar Hedda.

 

Målinriktad träning på hemmaplan

De har ett genomtänkt träningsprogram och framhåller Halden SK som världens bästa orienteringsmiljö. De har gemensamma träningar sex dagar i veckan, såväl löpträning som träning på karta med bra upplägg av tränaren Eva Jurenikova. Håkon tränar ca 400 timmar per år, Hedda något mindre. I vår åker de på träningsläger i Portugal respektive Alicante. Håkon och Hedda tror att terrängen i Värmland kommer att passa dem bra då den liknar den hemma i Halden.

– Min styrka är nattorientering som vi tränar mycket här i Halden, säger Håkon

– Det gör att man också blir väldigt stabil rent tekniskt och sällan gör misstag.

– Hedda har tekniken som sin styrka men har de senare åren också blivit bättre fysiskt.

Hedda är egentligen mer snabbtänkt än mig och därför bättre i sprint, berättar Håkon som har långdistans och reella skogslöp som sin favoritdistans medan Hedda gillar sprint bäst.

 

Särskilda minnen från O-Ringen

Vi kommer till minnen från O-Ringen och Hedda minns skavsår och att hon som 11-åring svimmade i värmen efter målgång, men 2016 var ett speciellt år:

– Jag startade tidigt i dimma på fjället i Sälen och sprang väldigt bra. Jag ledde länge och fick vänta, men så började dimman lätta. Jag blev 3:a till slut! Håkon minns när han var 11 år och tävlade tillsammans med andra klubbkamrater i distriktet. Plötsligt var han på O-Ringen och då var det plötsligt 150 svenska löpare som var bättre än han själv.

– Mamma och pappa stod i mål och väntade. Undrade om man fortfarande var i livet. Han berättar också att det tog lång tid för honom att erövra den interna Halden-kepsen som den med snabbast spurt får äran att bära till nästa etapp.

 

Framtidsplaner

När syskonen inte orienterar är det skolan som gäller. Håkon går på gymnasiet med ett förlängt år:

– Jag ville så gärna vara kvar i Halden ett år till och träna med klubben i terrängen inför NM i september och 10-mila förstås. Han siktar på att börja på universitetet i Trondheim till hösten och läsa statsvetenskap eller nationalekonomi. En bra orienteringsmiljö är förstås viktigt och det finns det i Trondheim. Hedda går på gymnasiet första året och är särskilt glad i matte, fysik och kemi men har inte valt inriktning än. De kommer också fortsätta att orientera och att utveckla sig som seniorer.

– Självklart, orientering är ju det roligaste som finns!, säger syskonen Raadal Bjørlo.

Text: Åke Dahl och Katarina Lundin

Foto: Pål Tveter

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision