Skapa stigar i det vilda

Arenorna för O-Ringen Värmland 2017 är valda för att använda den vilda fina orienteringsterrängen som finns i Värmland och då hamnar vi i skogsområden som är ganska obefolkade och orörda. Det finns inte så många upptrampade stigar som går kors och tvärs i skogarna. Vi får helt enkelt skapa lite nya stigar.

Foto: Karina Östlund

Andreas Blomgren berättar att det kom önskemål från banläggarna att det måste skapas lite fler stigar. Annars skulle det bli svårt att få till bra ungdomsbanor. Visst går det att snitsla rakt genom skogen men det optimala är ändå att ungdomarna har lite stigar att springa på.

Här i Värmland har vi valt ut områden som är ganska orörda och där det inte orienterats så mycket förut. Det bor heller inte så mycket människor där som är ute och vandrar i skogarna. Förutom en del traktorvägar finns det inte så många upptrampade stigar.

Därför skapades en arbetsgrupp som fick börja med att gå en kurs för att bli godkända och få ett körkort för röjsåg. Inget ont som inte har något positivt med sig. Denna snöfria vinter gör att gruppen redan nu har kunnat påbörja sitt arbete.

Andreas berättar att de främst fokuserar på etapp 1- 4 som går i Boda och Skjutsbol. Där kommer ca 10 km stigar att röjas upp totalt. Dels för att få fram helt nya stigar och dels för att småstigarna ska få bättre framkomlighet. Ibland korsar den nya stigen en större bäck och då blir det en del jobb med att bygga broar också. Hur ser det ut i terrängerna för MtbO då? Ja, där blir det i första hand en del arbete med att ta bort träd som lagt sig över stigarna.

Sedan gäller det att hålla uppe stigarna i vår och fram till att O-Ringen veckan startar i sommar. På vissa ställen där det är mer bördigt kommer det även att behövas lite gräsröjning till sommaren och så vill vi att de nya stigarna trampas upp så det blir riktiga stigar. Än så länge har inte ”röjargruppen” bestämt riktigt hur det ska gå till men de hoppas i första hand på att folk som bor på plats vill börja använda de nya stigarna. Sedan har de planer på att kanske arrangera några träningar där. Vi arrangörer får helt enkelt träna lite mer den här våren! På nya områden och nya stigar i vilda sköna Värmland!

Foto: Andreas Blomgren

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision