Möt historierna och personerna bakom kameran på O-Ringen TV

Historier och filmtips från Mattias och Julius som filmar på O-Ringen. Just nu är Julius aktuell i duon Julius och Björnlänk till annan webbplats som samlat in närmare 180 000 kr till Musikhjälpen.

Julius och Mattias O-Ringen TV

Julius Aspman och Mattias Göthberg gör så att det går att se film från världens största orienteringsäventyr i hela världen, året om. I Sälen bemannades O-Ringen TV som vanligt av den glada duon Julius och Mattias. De har varit med och filmat i 4 år och gjort i en mängd roliga, snygga och informativa filmer där de fångat olika upplevelser av att vara med på ett O-Ringen. Resten av året arbetar de inte ihop så ofta och vi träffade dem för att höra hur de själva upplever att jobba på O-Ringen.

Vad har ni för relation till orientering?

Julius börjar snabbt med att erkänna. – Jag har väldigt lite relation till orientering, den är från skolan där man fick en karta och så sa den arga idrottsläraren spring och då gjorde man det. Och så fuskade man med att ta en nål och sätta hål i kartan med. Jag sprang öppen Gul 2 i Borås, där körde jag kontrakurs trots hjälp av Linus Forsblad, det finns en film om det, ler Julius. Du kan de den här.länk till annan webbplats

– Jag har faktiskt sprungit orientering, kontrar Mattias, i Dalarna -99 kom jag tvåa på typ den öppna banan Julius sprang i Borås. Det var mitt första O‑Ringen och jag har sedan sprungit Jukola, Tiomila och 25manna. Det är så jag mest varit med i sporten, det är kul att åka på de stora tävlingarna och på läger med klubben i Mora.

Hur ser ett O-Ringen ut för er?

– När man vet att O-Ringen snart börjar är det alltid kul för då får jag hänga mycket med Mattias och han är en barndomskompis, säger Julius. Vi har en otroligt bra balans mellan vänskap och profession, vi kan göra ett bra jobb och samtidigt ha roligt. Man vet att det kommer bli många 15-timmarsdagar och att det kommer bli jobbigt. Det är som att ge sig ut att springa, det är jobbigt under tiden men när filmen är klar och man lägger upp den är det så jädra skönt.

– Det är många människor vi möter och ska hantera, där alla tar oss på olika sätt när vi kommer och ska filma, parkera bilen eller intervjua berättar Mattias.

Vad är ert roligaste minne från Sälen?

Mattias kommer snabbt fram till att det var filmen med Magnus som gjorde en som han själv benämnde, farsartad bomlänk till annan webbplats. – Det blev så kul när vi fick komma till Centrum OK och blev mottagna som filmstjärnor. De brukade samla hela klubben för att titta på dagens film när den kom upp på kvällen. Det var flera andra från klubben som var där bara för att få se inspelningen, de satt i soffan bakom och tittade på och tog bilder av det. Julius skrattar åt minnet och fortsätter: – Det som också är kul med det klippet är att alla orienterare kan känna igen känslan av att vara sådär vilse.

Vilken av filmerna från Sälen är ni mest nöjda med?

– Det var nog filmen med Skidhjälpenlänk till annan webbplats, som ordnade så att ensamkommande ungdomar fick prova på orientering, säger Mattias. Det var en kul film kul film att göra när den blir större än bara orientering. Även Julius håller den filmen högt:

– Om man bortser från tittarantal och likes, då är filmen med Skidhjälpen den jag är nöjd med på ett personligt plan, säger Julius. Dels att den är lite journalistisk och dels för att det är viktigt för samhället. Kreativt sett så är filmen ”En mäktig dag på fjället”länk till annan webbplats med snygga bilder tillsammans med musik den bästa.

Vad har ni råkat ut för fadäser eller förvånande saker under O-Ringen?

– En gång ramlade jag på upploppet berättar Julius. Jag skulle få alla i publiken att göra vågen, jag tog allas uppmärksamhet och sa nu kommer jag springa och så gör ni vågen, skriker och tjoar. Alla ögon var på mig och så snubblar jag rätt ner och alla skrattar. Det finns ett klipp av det på youtube.länk till annan webbplats

– Vi missade Toves målgång på sista etappen i år, berättar Mattias. Vi stod och väntade vi en kontroll där vi fått bekräftat att hon skulle passera strax före, men jag såg efter ett tag på gps-trackningen att hon passerat så jag springer till bilen där Julius väntar, han kör i full fart mot målet och där jag hoppar av och spurtar genom folkhavet. Jag hör Per Forsberg ”Här kommer Tove in mot mål” och förstår att det är en spurt från två håll där jag missade Tove med någon sekund.

På O-Ringens officella youtube-kanal youtube.com/oringenofficiallänk till annan webbplats finns allt material som de gjort. Här går det att se filmerna som nämns ovan och för varje år finns det en sammanfattande film.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision