Etapp 5 blir en utmanande final i omväxlande terräng

En utmanande final i omväxlande terräng kring Oxberget väntar under den femte etappen. Den avslutande etappen kommer för många klasser som vanligt att innebära jaktstart. Allt på gångavstånd från O-Ringenstaden.

Etapp 5

Foto: Andreas Blomgren

Etapp 5 går vid Arena Rackstad som ligger vid motorklubben Team Westoms anläggning, på gångavstånd från O-Ringenstaden. Den avslutande etappen kommer för många klasser som vanligt att innebära jaktstart och målgången kommer att ske på Westomsbanans upploppsraka där rallybilarna vanligtvis flyger fram över mållinjen.

Vad väntar orienterarna på etapp 5?
– Den här etappen skiljer sig rejält från de övriga etapperna under veckan och terrängen här är mycket skiftande och varierande i allt från skog till underlag, berättar banläggarna Kristin Johansson och Kristina Löfvenholm.

– De längre banlängderna kommer att få en riktigt tuff och fysisk utmaning med stark kupering och en mycket varierande terräng som innehåller det mesta längs etappen i form av vildmark med storvuxen granskog, inslag av hyggen, stora myrar, stenbunden terräng och mer därtill.
– Klasserna med lite kortare banlängd kommer att få en riktigt fin etapp som även de är fysiskt krävande och tekniska och alla banorna kommer att bli bekanta på olika sätt med Oxberget.

Etappen skiljer sig rejält från de övriga etapperna

Vilka är utmaningarna för den här etappen?
– Alla kommer att få en avslutande 5:e etapp som både är en fysisk och teknisk utmaning, men där eliten och de längre banorna kommer få det fysiskt tuffast.
– Men det som sticker ut är ändå variationen i terrängen som alla kommer att få den här etappen.

Finns det något särskilt jag ska tänka på när jag springer etapp 5?
– Med tanke på att terrängen är så varierande så gäller det verkligen att anpassa farten till omgivningen och förutsättningarna för att inte hamna i problem och förlora tid i skogen.

Har du några tips som jag kan träna lite extra på för att klara av den etappen på ett bra sätt?
– Förutom att ha en bra grundfysik, är det också bra att vara mentalt förberedd på att det kommer att bli en fysiskt utmanade etapp.
– Det kommer att vara mycket varierande terräng, så det är bra att träna på just variation och anpassa farten till omgivningen och dra ner tempot när det blir detaljrikt och skråorientering för att sedan öka igen när det är lättlöpt, summerar Kristin och Kristina.

Här kan du läsa mer om Etapp 5.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision