Etapp 2 går i vacker och detaljrik terräng

Etapp 2 ligger vid Arena Skjutsbol. Målområdet och arenan ligger med fin utsikt över sjön Billingen i den lilla byn med samma namn som arenan, cirka 3 kilometer öster om Klässbol i Arvika kommun.

Kartklipp Etapp 1 & 2 Arena Skjutsbol

Kartklipp från etapp 1 och 2

Hur ser terrängen ut för etapp 2 och vad kan orienterarna vänta sig?
– Det är en förkortad långdistans som framför allt för de längre sträckorna (6 km och uppåt), är kortad med upp till 20%. Terrängen är omväxlande men är till största delen ren skogsmark med bra sikt och en hel del kupering väntar för de längre banorna. Kortare banor har lite mindre av kupering och mer inslag av lättlöpt kulturmark, säger Jonas Bergenfur, en av banläggarna på etapp 2.

Är det en teknisk etapp eller mer fysisk utmanande?
– Jag tycker att det är en omväxlande terräng som både är teknisk och fysisk. De längre banorna jobbar sig upp på en höjd med namnet Festekullen med fin storskog och mycket god sikt. Väl uppe på höjden erbjuds partier med hög detaljrikedom, men också detaljfattigare områden förekommer.

De kortare banorna präglas av mer av mer kulturmark och vägvalsutmaningar, säger Ann Hyvönen, banläggare etapp 2.
– Avslutningen ner mot mål blir i lite mer snabblöpt, men där har vi så klart har försökt att få till vägval så att det inte ska vara för lätt och ”bara att springa i mål”, fortsätter Ann.

Det är en omväxlande terräng som både är teknisk och fysisk.

Vad ska man tänka på när man springer etapp 2?
– Eftersom det är en så pass omväxlande terräng, så gäller det att anpassa sin orientering till variationen i både fart och kartläsning till det man klarar av rent tekniskt och fysiskt.

Är det en typisk Värmländsk etapp?
– Både ja och nej. Värmland ser ju lite olika ut i landskapet, men den är typisk för Västra Värmland och har en varierad terräng som kommer att erbjuda både fin, bra och utmanande orientering.

Har ni några tips som man kan träna lite extra på för att klara av den etappen på ett bra sätt?
– En bra fysik är alltid en bra grund för att orientera bra och säkert hela vägen till mål.
– Så en kombination av bra fysik och god teknisk förmåga att läsa av den varierade terrängen är bra förutsättningar och saker som man kan träna på inför O-Ringen i Värmland, avslutar Ann Hyvönen.

Här kan du läsa mer om etapp 2.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision