Leandersson räknar med att springa O-Ringen

– Det vore jättestort att vinna O-Ringen i ”mitt” Värmland. Jag har inte planerat säsongen 2017 än, men jag räknar med att springa O-Ringen. Och när jag står på startlinjen är alltid målet att vinna, säger Jonas Leandersson, en av världens bästa orienterare.

Jonas Leandersson

Foto: Peter Holgersson

Han har två VM-guld och tre EM-guld i bagaget men bara 26 år gammal har han fortfarande mycket att ge. 2017 arrangeras O-Ringen efter VM i Estland. Det betyder att det egentligen inte finns något hinder för den yppersta eliten att vara med. Jonas, som nu springer för Södertälje-Nykvarn, är orienteringsfostrad i karlstadklubben OK Tyr och det är självklart att han känner extra för ett O-Ringen i hemtrakterna.

Vilken status har O-Ringen bland världseliten?
– Jag kan väl bara prata för mig själv men att vinna O-Ringen är stort. Det visar vem som är bäst att hålla i tekniken, göra minimalt med misstag och orka konditionsmässigt i fem dagar. Det är en komplett orienterare som vinner. Jag har ju dessutom vuxit upp med O-Ringen, så för mig skulle det vara jättestort att vinna. Och jag tror det är fler som tycker så.

Bland de som inte är helt insatta i orientering är du den som ska springa sprint i stadsmiljö. Vill du ändra på den bilden?
– Gärna. Jag har nått mina största framgångar i sprint, men jag har också visat att jag kan orientera i skogen. Jag är hyfsat nöjd med slutsträckan på Tiomila där vi i SNO vann. Inför 2017 har jag inte riktigt bestämt hur jag ska lägga upp träningen. I år var det mycket fokus på sprint, eftersom jag visste att jag skulle springa sprint på VM.

Det kommer att bli en rejäl kontrast till fjällorienteringen i Sälen

Kommer du att ha nytta av att O-Ringen avgörs i Värmland?
– Jag vet inte. Jag har sprungit runt Arvika tidigare men inte så jätteofta. Nu har jag ju bott i Stockholm i ganska många år. Men jag tror att arrangörerna har hittat riktigt fin terräng. Det kommer att bli en rejäl kontrast till fjällorienteringen i Sälen. Nu blir det västvärmländsk vildmark. Jag måste dock hissa lite varningsflagg för norrmännen. De kommer att känna sig som hemma.

Den här säsongen ransonerade du ditt tävlande under vårsäsongen. Blir det likadant nästa år?
– Jag har, som sagt, inte bestämt vårsäsongen ännu. Men jag kommer nog inte att tävla där det innebär långa, tröttande resor. Jag vill vara i bästa tänkbara form inför VM och ha krafter kvar till O‑Ringen i Värmland.

Jonas Leadresson

Ålder: 26
Moderklubb: OK Tyr
Klubb: Södertälje-Nykvarn
Meriter:
VM-Guld 2015, sprint
VM-Guld 2014, stafett
3 st VM-Brons
3 st EM-Guld
1 st EM-Silver
2:a H21E O-Ringen 2014
Seger i Tiomila 2016
1 st SM-Guld
3 st SM-Silver

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision