Variationsrik MtbO i Vilda Sköna Värmland 2017

Anders Forsberg, tävlingsledaren för MtbO-tävlingarna vid
O-Ringen Värmland 2017, berättar lite om vad som väntar alla mountainbikeorienterare nästa sommar.

Anders Forsbreg

Anders Forsberg, tävlingsledare MtbO, O-Ringen Värmland 2017

Anders Forsberg är en äkta dalmas med Leksands OK som moderklubb, som hamnade i Karlstad i Värmland tack vare kärleken. Han minns hur det var när tävlingsledaren för hela O-Ringen Värmland frågade honom om han kunde tänka sig att axla ansvaret för MtbO-tävlingarna.

– Jag tog några sekunder på mig att fundera över saken och sedan tackade jag ja. Jag tror att min erfarenhet från projektledning under många år kan ha spelat in.

Idag är de en ledningsgrupp på sex personer med olika ansvarsområden.

– Vi är mycket stolta över att ha fått igång så många engagerade människor i hela arrangemanget kring O-Ringen, det finns så många som verkligen vill göra en insats, det tycker jag är något vi kan vara stolta över, säger Anders.

Vad kan då de tävlande förvänta sig?

– Man har valt ut fyra tävlingsområden, två olika områden i Sunne vid mellersta Fryken i centrala Värmland, ett i Kil vid Frykens sydspets, och så går finaletappen bredvid fotorienterarnas terräng i Arvika.

– Den första etappen, en långdistans, kommer att gå på en fantastisk tallhed, den andra, en medel, nära ett känt spahotell där det är lite mera kuperat, säger Anders.

– Sprint- och medeldistansen i Kil kommer att gå på samma arena strax utanför Kils tätort, innan det är dags för långdistans och återförening med fotorienterarna i Arvika.

Lyrisk över terrängen

Anders är lyrisk över terrängerna hans team har hittat:

– De tävlande kommer att få uppleva det bästa av värmländsk natur och terräng, alltifrån enormt fina tallhedar till mer kuperad terräng och något stenigare, till finmaskiga stignät, gammal fin kulturmark med makalösa naturscener, för den som har tid att se dem. Det ser riktigt bra ut!

Hur ser du på relationen mellan mountainbikeorienterarna och fotorienterarna?

– Som så många andra började jag själv som fotorienterare, med flera O-Ringen på 80-talet i bagaget, innan en skada satte stopp för fortsatt tävlande. Att jag själv hittade till MTB-cyklingen och MtbO var mera av en slump.

– Inom ramen för orientering och med kartan som gemensamma nämnare finns det plats för oss alla, tycker Anders.

– Tyvärr går det inte att blanda en sådan fantastisk mängd fotorienterare med snabba cyklister i skogen utan att riskera allvarliga olyckor, vilket gör att det blir svårt att vara på samma plats vid samma tidpunkt. Men på vår slutetapp i Arvika kommer vi faktiskt att gå i mål på samma arena. Vi kommer dock att ha ett ordentligt säkerhetsavstånd mellan målfållorna så att det inte finns någon risk för kollisioner mellan cyklister och löpare.

Anders Forsberg

Anders Forsberg

Nytt upplägg

Det nya upplägget med fem etapper även i MtbO, som används för första gången i Värmland, samt avståndet på ca 45 minuter mellan O-Ringenstaden och MtbO-etapperna, kommer att göra det svårt att dubblera, dvs. att tävla i både MtbO och fotorientering. Lite synd, kan tyckas, men samtidigt ett naturligt steg i utvecklingen av MtbO som orienteringsgren.

– Att ha fem etapper är ett logiskt steg för att locka fler deltagare, inte bara till Värmland 2017, men också långsiktigt. Jag tror att det är bra att det växer sakta, men stadigt, då hinner vi som håller på, att lära oss mycket under vägen. Någonstans på vägen kommer vi att vara så pass många att vi har nått den kritiska massan som krävs för att alla ska veta vad MtbO är för något.

Tävlingsserie i Värmland

Hittills har det inte funnits så mycket MtbO i Värmland. Dock arrangerade OK Tyr i Karlstad en deltävling i Svenska Cupen under hösten 2015.

I maj 2016, startade också en ny tävlingsserie, Värmlandsserien MtbO. En serie närtävlingar med poängberäkning på kvällstid, för att ge de värmländska mountainbikeorienterarna fler tävlingstillfällen, och nyfikna chanser att prova på. Och Anders var såklart involverad även där.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision