Fokus på hög värmlandsfaktor

Vi har tar tempen på Magnus Albinsson, tävlingsansvarig för O-Ringen Värmland 2017, för att kolla av ställningarna inför nästa sommar.

Utsnitt Boda etapp 3 och 4

Utsnitt ur Boda som väntar på etapp 3 och 4.

Magnus har kunnat kalla sig orienterare den största delen av livet. Han skolades in i sporten i den lilla klubben Björkfors GoIF i södra Östergötland. Han tog sedan klivet till Linköpings OK där han under 90-talet var elitaktiv. Numera är det OK Tyrs färger som han klär sig i. När vi ber honom introducera sig själv säger han:

– Jag är en 48-årig tvåbarnsfar som bor i Karlstad sedan 20 år tillbaks. Jag har orienterat nästan hela mitt liv och tycker fortfarande det är bland det roligaste som finns. På senare tid har jag fuskat en del med multisport och Adventure Racing.

– I O-Ringen 2017 är jag tävlingsansvarig och koordinerar arbetet för alla tävlingar och träningar inklusive PreO och MtbO.

Vi är såklart nyfikna på att veta mer om vad som väntar deltagarna när de dyker upp vecka 30 i Värmland nästa år.

Vad kan du berätta om det som finns i trakterna kring Arvika?
– Först och främst väntar en fantastisk tävling i vild storskog med detaljrika sluttningar och undersköna vyer. Helt klart riktigt rolig orientering för både fot-, cykel- och precisionsorienterarna. Sedan väntar behagliga resor till och från arenorna i buss för de allra flesta och korta gångavstånd.

– De som sedan bor vid O-Ringenstaden kommer få uppleva en kompakt och traditionell O-Ringencamping med fokus på mötesplatser mellan människor. En skön och behaglig upplevelse för hela kroppen, hela dagen och för hela familjen.

Vi har hört att det finns många väldigt fina områden i Värmland. Hur gick urvalsprocessen till?
– Först inventerade vi alla möjliga områden på rätt avstånd från Arvika. Så korta bussresor som möjligt gäller. Därefter besöktes ett tjugotal presumtiva arenor där de sju med bäst trafiklösningar valdes ut. Dessa undersöktes ytterligare med genomspringning av terrängen, provläggning av banor och kontakt med markägare. Till slut hade vi tre arenor kvar som bäst motsvarade de cirka trettiotal kriterier vi satt upp. Vi är mycket nöjda med slutresultatet.

– Arenorna för PreO och MtbO valdes senare men ungefär på samma vis.

Att hitta arenor som passar ett så stort arrangemang kan inte vara lätt. Du säger att det kommer bli behagliga resor och även korta avstånd. Har det påverkat valet av terräng?
– I västra Värmland finns det väldigt mycket bra orienteringsterräng. Vi har lyckats finna arenor som väl ansluter till områden som går att använda både för vassaste elit och grönaste nybörjare. I ett så här stort arrangemang behövs alltid kompromisser, men när det gäller kvalitet på terräng, kartor och banor har vi inte vikit ner oss.

Det blir tre arenor, skiljer dom sig åt i terrängens karaktär?
– Karaktären för fotorienteringen är i stort sett liknande för de olika etapperna. Medeldistansen på etapp 4 kommer bli mer av sluttningskaraktär och de kortare banorna under sista etappen kommer vara aningen flackare. Annars är det detaljrik storkuperad vildmark som gäller. Det kommer bli en härlig utmaning!

– Karaktären för cykelorienterarna skiljer sig mer. En etapp på tallhed, en i brantare raviner, en mer i bebyggelse och ett par i traditionell värmlandsskog. Precisionsorienterarna har en god mix mellan stadsnära orientering i parkmiljöer till långa avstånd i storskogsmiljö.

Så blir det både ungdomsstafett och elitsprint inne i Arvika stad. Låter som en fin inramning?
– Det kommer bli rafflande dueller på de trånga gatorna och i de vackra parkerna.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision