Värmland - som det bästa av Norge

Ett stycke Norge, när det är som bäst i orienteringsskogen, väntar när O-Ringen drar till Värmland 2017 och de två inledande etapperna vid Skjutsbol söder om Arvika.

Utsnitt Högerudskartan

Utsnitt av Högerudskartan etapp 1, O-ringen Värmland 2017.

Det är inte första gången som den Norgeliknande terrängen mellan Skjutsbol och Högerud i norr bjudit på stororientering. 1989 var det en öppen nordisk landskamp i området som gick under namnet NOL.

NOL var något av ett litet VM. De norska orienterarna trivdes så storstilat i den värmländska terränglådan att Norges OF:s dåvarande förbundsledare Magne Hagen skickade ett varmt tackbrev till sin svenska kollega Åke Jakobsson där han förklarade hur nöjd han var med NOL-arrangemanget. Hade det inte varit för en till Värmland importerad dalmas så skulle Norge ha gjort rent hus under landskampen.

På den tiden stod annars inte svensk orientering, kartor och terräng speciellt högt i kurs i Norge. Efter NOL kom kritiken av sig. I herrstafetten i Högerud blev det svensk vinst. Håkan Eriksson från Malung, då tävlande för värmländska OK Tyr, avslutade herrstafetten formidabelt. Niklas Löwegren, Michael Welin och Jörgen Mårtensson hade bäddat fint för Håkan på slutsträckan. Den då 27-årige dalmasen var den här våren omutlig på sista sträckan i de stora stafetterna.

Håkan Eriksson

Håkan Eriksson, Malungs OK, vid Solstadsorientering i Skattkärr 2016.

Bara några veckor tidigare hade han ordnat Tyrtriumf i både Tiomila och Siljanskavlen, den senare var på den tiden att betrakta som landets näst största stafett.
– Det var mitt genombrottsår. De gick bra individuellt och i klubblaget var vi inne i ett härligt stim. Vi fattade nog först långt senare hur bra det gick, säger Håkan.

1989 var också ett märkesår för värmländsk orientering. Dels genomfördes NOL på ett mycket lyckat sätt, dels hände det grejer med herrorienteringen. Karlstadsklubben OK Tyr blev en maktfaktor och var så fram till slutet av 1990-talet. Håkan var den stora stjärnan. Men i klubben fanns andra välbekanta namn som Bengt Levin, Sixten Westlund och Steven Hale.

Håkan Eriksson är sedan många år tillbaka i moderklubben Malungs OK Skogsmårdarna. Trots att han vid det här laget hunnit kvala in i H55-klassen fortsätter han att göra livet surt för betydligt yngre orienterare. Vid en tävling i värmländska Skattkärr i april vann han seniorklassen överlägset. Framgångsreceptet är lika enkelt som jobbigt: Träning varje dag i någon form.

Värmlands bästa orienteringsterräng

NOL blev en smärre succé för de fyra värmländska arrangörsklubbarna Säffle OK, OK Älgen, OK Mangen och OK Jösse. Skogssports utsände, kartritningsoraklet Kjell Larsson beskrev det hela så här:
”I förhandsreportagen till NOL skrevs om Värmlands bästa orienteringsterräng. Detta visade sig inte vara någon överdrift. Deltagarna var mycket nöjda och efter ett par timmars promenad i området måste jag instämma i att terrängen var enorm”.

Välkommen till Värmland och en fantastisk orienteringsupplevelse!

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision