Vilse, på olika sätt

Just du som läser detta är nog bara en av många tävlande som har stått på fjället och kliat dig i huvudet idag,
”-Vart tusan är jag!?”.
O-Ringen skickade ut en av sina skribenter, Stefan, för att vara lite vilse, men i lite mindre skala, under måndagen.

Man måste prova på nya saker ibland. Idag har jag testat Precisionsorientering (Pre-O) för första gången i mitt liv. Jag kom dit med öppet sinne, då jag inte har någon uppfattning om vad det innebär att utöva Pre-O. Till min stora förtjusning så insåg jag snabbt att vem som helst kan ägna sig åt denna fantastiska del av orienteringsvärlden. Gammal som ung, oavsett hur man tar sig fram i skogen, till fots, med hjälp av kryckor, rullstol eller andra hjälpmedel.

Dagens etapp hade arena vid Trollstugan och banorna gick först en bit uppför fjället för att sedan slingra sig genom vackra Trollstigen med alla småtroll och annat vid sidorna. Man har god tid på sig att klara banan, 100 minuter är tidsgränsen. Funktionärerna gav mig all hjälp jag behövde innan start för att klara av uppgiften på ett så bra sätt som möjligt. Jag utrustades med SI-pinne och ett startkort och gav mig sedan iväg till den obligatoriska tidskontrollen och sedan till starten, där jag fick kartan för dagens prövning.

I Pre-O gäller det att hitta rätt kontrollpunkt, enligt angivelse och karta. Man har 1-4 alternativa skärmar att välja mellan per kontroll, som är utplacerade nära varandra, för att göra det så svårt som möjligt för utövarna.

Jag som är helt novis fick chansen att prata lite med en av de stora stjärnorna i grenen, nämligen Marit Wiksell från Rehns BK som ska tävla vid VM i augusti.

– Detta är verkligen inte så enkelt som man kan tro, att bedöma kontroller på avstånd i en fjällsluttning som den här. Jag ser den här veckan främst som uppladdning inför hemma-VM och försöker skaffa mig bra självförtroende inför det stora som kommer, berättar Marit.

Uppladdning eller inte, hon vann den första etappen under söndag kväll och är en av de bästa i världen i grenen. Jag är inte riktigt där än. Mitt första äventyr inom Pre-O slutade med en sjätteplats med 14 poäng av 20 möjliga i Pre-O A Öppen Klass. Det var sju startande i klassen. Resultatet till trots är jag en trevlig upplevelse rikare och mina kolleger anar en blodad tand.

Här finns PreOs resultatlänk till annan webbplats

På vilodagen på onsdag så har alla chansen att prova på Pre-O, mellan klockan 10-12 vid Trollstugan i Hundfjället. (Gör det!)

/Stefan Karlsson, skribent för Oringen.se


Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision