Drömlikt i ögonen

Det är en märklig och mäktig känsla att komma till tävlingsarenan och se alla dessa människor förbereda sig inför veckans första orienteringsutmaning. I bussen från Tandådalen till Högfjällshotellet får jag sällskap med en veteranorienterare från Hedemora som gläds över sin 26:e start i O-Ringen. På sittplatserna intill sitter dotter och måg och det 3-åriga barnbarnet. Morfar är glad åt orienteringens familjegemenskap.

O-Ringenstämning

O-Ringen är ett evenemang för alla åldrar. Flera generationer orienterare samsas på fjällen denna vecka. Alla kommer till O-Ringen i Sälen med olika drömmar och målsättningar. Alla kan såklart inte vinna sin klass. De flesta vill ha en utmaning och utmanar sig själv i första hand, att klara av att pressa sig igenom fem etapper och många kilometer tuff orientering.

Väl framme vid etappmålet/starten möter mig en fantastisk tavla. Tusentals orienterare har intagit sina platser i området mellan hotellbyggnaderna och liftsystemet. Det är ett myller av mänsklig aktivitet. De flesta har inte hunnit starta, andra kommer tillbaka från skogen och undrar var duscharna och resultatlistorna finns att studera.

Jacob Wedman från Ludvika står högt upp i backen och fungerar som både vägvisare och ordningsman. Han är en av alla tusentals funktionärer (VB OL) från Dalarnas 17 orienteringsklubbar. Wedman är till vardags politiskt aktiv i Miljöpartiet och givetvis innebär vårt plötsliga möte en stunds politisk diskussion, särskilt om förhållandena i Västerbergslagen, men också om medierna roll i en tid när medieföretagen omstrukturerar.

Jag flanerar vidare och möter Viktoria Alvolin från Falun (OK Kåre). Hon har fått uppdraget att ta hand om sex unga tjejer från Kina som kommit till Sälen för att delta i O-Ringens orienteringsskola. Tjejerna pratar intensivt med varandra samtidigt som de studerar kartan som ska visa dem vägen mot målet.

Når sedan målområdet lagom för att möta Alf Larsson (HJS Vansbro), mannen vars O-Ringen 2016 inleddes redan för tre och ett halvt år sedan. Det var då han åtog sig ansvaret som tävlingsledare. Nu stod han vid målfållan och hade absolut något drömlikt i ansiktet.

Det är bara söndag. Det återstår fyra långa etapper. Ingen står som vinnare redan efter första etappen. Än lever drömmen för alla, ung som gammal.

CHRISTER GRUHS, O-Ringenveckans kåsör

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision