Tomas Öberg generalsekreterare för O-Ringen Kolmården 2019

I juli 2019 intar världens största orienteringsäventyr skogarna kring Kolmården. För att ro ett projekt med cirka 20 000 deltagare och över 80 000 starter i hamn har en generalsekreterare nu rekryterats.

Tomas Öberg Generalsekreterare O-Ringen Kolmården 2019

Tomas Öberg har tagit sig an utmaningen att tillsammans med de lokala klubbarna och O-Ringen AB skapa orienteringsäventyret i världsklass.

”Med rekryteringen av Tomas Öberg har vi uppnått en bra stabilitet i verksamheten med fyra kompetenta generalsekreterare för de fyra aktiva O-Ringen-projekten åren 2016-2019. Det extra spännande att ha fått in Tomas profil i organisationen givet hans stora kunskap om att leda och genomföra projekt.” säger Henrik Boström VD, O-Ringen AB

Vem är då Tomas Öberg och vad har han för tankar inför O-Ringen Kolmården 2019? Här följer en intervju med honom som ger svar på det.

Vem är Tomas Öberg?

”Jag bor i Stigtomta som är ett stort orienteringsmecka. Här har OK Hällen 500 medlemmar på en ort med 2 000 invånare. Intresset för orientering delar jag med min fru och våra två barn som blir 2 och 5 år gamla i sommar. Idag arbetar jag som chef på IT-konsultbolaget Sogetis kontor i Nyköping.”

Vad fick dig att lämna det jobbet för att bli generalsekreterare för O-Ringen Kolmården 2019?

”Jag har en stor passion för sporten och O-Ringen är en tillväxtmotor för hela orienteringssporten vilken jag gärna vill vara delaktig i att växa. Den stora utmaningen ett O-Ringen innebär ur ett ledarperspektiv lockade också. Att bygga upp och leda en så stor organisation och skapa ett starkt team kommer att utveckla både mig och andra. Det är dessutom en chans i livet som förmodligen inte kommer tillbaka.”

Vad har du för relation till orientering?

”Jag minns väl när mitt intresse började. Det var på O-Ringen i Västmanland 1991 där etapp 4 gick några hundra meter från mitt barndomshem i Västerås. 12 år ung gick jag dit och tittade på resultatlistorna för D12 och tänkte de där tiderna borde jag kunna slå, som den vinnarskalle jag är. Några veckor senare gick jag på SOL-skola. Sen var jag inbiten orienterare och därpå har jag sprungit 22 O-Ringen.”

”Orienteringen är mitt och min familjs stora intresse och O-Ringen är en given semestervecka varje år. På min fritid är jag engagerad i OK Hällen där jag har många ideella ansvarsroller.”

Vilket O-Ringen minns du bäst?

”Jag måste nog ge två svar på den frågan. Sälen 2008 är ett år jag minns för både den unika fjällterrängen, det praktiska boendet och den sociala biten med klubben. Det var optimalt att kunna bo i stugor och samtidigt kunna bo i närheten av alla i klubben. Den sociala samvaron är en central del av ett O-Ringen och det funkade väldigt bra där. Jag har också en väldigt positiv minnesbild av vårt senaste O-Ringen i Borås förra året, men av en helt annan anledning. Det var ett arrangemang där allting bara funkade ypperligt bra och alla arrangörer var extra glada och stolta i sina roller - och det i sig var faktiskt en av inspirationskällorna till att jag valde att söka generalsekreterarrollen för 2019”

Vad kommer deltagarna få uppleva på O-Ringen Kolmården 2019?

”Den storslagna Kolmårdsterrängen är ett mycket starkt varumärke inom orienteringssporten med sina vackra hällmarker, sin speciella kupering och sina orienteringstekniskt inspirerande detaljer. Personligen upplevde jag det som en dröm när jag flyttade in i Kolmårdsterränglådan för snart 10 år sedan.”

”Det finns något för alla åldrar att uppleva i regionen. Kolmårdens djurpark med Bamses värld och årets nyhet Wildfire, världens häftigaste bergochdalbana i trä, är förstås en stor attraktion men det finns också fin skärgård som erbjuder härliga bad och vacker natur. I Norrköping finns exempelvis också Visualiseringscenter C med mängder av interaktiva experiment för alla åldrar och i Linköping 20 minuter bort kan den flygintresserade bland annat provflyga JAS Gripen i en av flera simulatorer på det imponerande flygvapenmuseet.”

Vad är de stora utmaningarna med jobbet så här 3 år i förväg?

”Primärt är det att etablera en ledningsgrupp med de områdesansvariga. Tävling, resa och boende är viktigt att komma igång med tidigt. Till hösten kommer det att vara ett viktigt jobb med att välja arenor. Kring arenorna behöver mycket göras långt i förväg i form av tillstånd, kontakt med markägare, kartritning och hur olika områden behöver beredas för att klara trycket av så många besökare. I organisationen är det viktigt att skapa en vi-känsla med glädje, passion och drivkraft som viktiga ledord för mig. Dessa ledord behöver genomsyra det långsiktiga arbetet med O-Ringen. Sist men inte minst, vi ska väldigt kul på vägen och O-Ringen-deltagarna 2019 ska få en riktigt rolig upplevelse de sent ska glömma!”

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision