Ett samtal med Pontus Kullin Alfredsson

Hur är läget?
Tack, det är bara bra! Det är påsklovsledigt nu så jag är hemma i Karlstad, Annars bor och pluggar jag på Mora Idrottsgymnasium med inriktning MTB-O.

Pontus Kullin-Alfredsson

Pontus Kullin-Alfredsson

Hur kom det sig att du började med MTB-O?

Jag är uppvuxen i familj där både mamma, pappa och brorsan orienterar, så det blev en naturlig ingång till orienteringssporten. När jag började få problem med mina knän och inte kunde träna och tävla så mycket som jag ville, började jag cykla mountainbike som ett komplement till löpningen i träningen.

Sedan testade jag mountainbikeorientering vid något tillfälle när jag var sådär 13 år och tyckte det var roligt, sedan växte intresset fort och jag bestämde mig för att satsa på MTB-O. Bakgrunden som orienterare är utmärkt då man har övat upp kartteknik och kartminne på ett bra sätt som man har mycket nytta av även för MTB-O.

Vad är skillnaden mellan ”vanlig” orientering och mountainbikeorientering?
Den största skillnaden är att man har mycket högre fart som kräver en annan typ av framförhållning, planering och bra kartminne, än traditionell orientering. Vi cyklar ju inte i obanad terräng, utan på stig av olika storlekar och typer. Så det är en enklare orientering, som blir komplicerad av den höga farten i kombination av att hitta det snabbaste vägvalet.

Svårighetsgraden skruvas upp genom flera vägval, som måste fattas snabbt och som blir avgörande.

Pontus Kullin-Alfredsson

Vad är det som gör det så roligt?
Det är just kombinationen av orienteringen i hög fart, som gör att det händer mer saker, och så är just cyklingen i terrängen väldigt roligt.

Hur bra lämpar sig Värmlandsskogarna för mountainbikeorientering?
Bäst med Värmland är variationen av olika terrängtyper som erbjuder fina möjligheter till både träning och tävling. Hela Värmland erbjuder bra förutsättning för mountainbikeoch fina naturupplevelser.

Du får allt från snabbcyklade tallhedar, till kuperad och teknisk terräng och naturligtvis sagolik värmländsk storskog. Jag tror att O-Ringen i Värmland blir en riktigt bra tävling med fina och utmanande banor.

Så blir det MTB-O tävlingar över fem dagar för första gången på ORingen. Vad tror du?
Äntligen och så klart jätteroligt. Nu blir det O-Ringen på riktigt för mountainbikeorienteringen! Tidigare har det varit lite tråkigt med så mycket ”dö-tid” eftersom MTB-O har varit lite som en extra tävling i två eller tre dagar. Med en egen klass i fem dagar blir det som ett riktigt O-Ringen för MTB-O.

Hur ser säsongen 2016 ut för dig?
Just nu håller jag på att förbereda mig inför säsong och det stora målet är VM i Portugal i sommar, som jag är uttagen till och ska representera Sverige i landslaget för H17-20.

Stämmer allt på tävlingsdagen skulle jag kunna nå en tio i topp-placering och i allra bästa fall vara nära pallen, men det är tuff konkurrens framför allt från Frankrike, Ryssland och Finland. Sedan siktar jag på att vinna totalen i Sverige Cupen för första gången och även försöka ta en eller två guldmedaljer på SM.

Hur ser du på framtiden och satsningen på MTB-O?
Ja, det är genom att specialisera mig mer på någon av distanserna. Jag gillar sprint allra bäst och har nog bäst förutsättningar där, men även medeldistansen är rolig.

Pontus Kullin Alfredsson

Född 1997 (fyller 19 år i juni)
Tävlar i MBT-O
Klubb: OK Tyr

Bästa meriter
SM-silver 2015 på sprint, medel och långdistans H17‑20
2:a totalt i Sverige-cupen H17‑20 2015.
EM-brons 2013 i stafett
4:a EM i Polen 2013 på medeldistans

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision