Så löser du långsträckorna på fjället

Fjällorientering förknippas ofta med långdistanser och längre delsträckor under banan. I Sälenfjällen erbjuds en typ av terrängformation som gör det möjligt att skapa ordentliga vägvalssträckor, vilket banläggarna genom åren nyttjat vid tidigare arrangemang. Inte minst i H21E-klassen vid 3+3´s långdistans 2014.

Banläggare det året var Stefan Jonsson, till sommaren 2016 banläggare för O-Ringens 2:a etapp vid Högfjällshotellet.

Sträckan mellan den 7:e och 8:e kontrollen mätte över 6 km och sträcksnabbast var landslagslöparen Oskar Sjöberg, OK Linne, på tiden 32:37. En rejäl utmaning där felaktiga beslut kan få dyrbara konsekvenser i form av tidstapp.

Lös sträckan i teorin

Hur skulle du springa om du fick upp denna sträcka under tävling? Utmana dig själv i att lösa den här långsträckan i programmet Running Wild.

Klicka här för att testalänk till annan webbplats

Lösning

I programmet 3d-rerun kan du återuppspela GPS-rutter från de deltagarna som valt att lägga in sin rutt från tävlingen

Klicka här för att se hur löparna löste sträckan.länk till annan webbplats

Sträcktider från Winsplitslänk till annan webbplats

Sträcksegraren förklarar

Vi kontaktade Oskar Sjöberg för en kommentar från loppet. Fastän det gått snart två år minns han väl tävlingen och långsträckan. Han förklarar att det den gången var mycket kallt och tät dimma på fjället. Han gjorde även en femminutersbom i sluttningen på väg ner till den 5:e kontrollen och började bli kall i kroppen.

- När jag såg sträckan kände jag att jag behövde göra det enkelt, jag såg runt-vägvalet på väg och tvekade inte alltför länge, berättar Oskar som också förtydligar att han var i mycket god fysisk form vid tillfället, inte minst på väglöpning. Han tror dock att ett vägval rakt över fjället, minst skall gå att kunna genomföra lika snabbt, men att det just denna dag blev för svårnavigerat för löparna som försökte i den täta dimman.

- Det kändes konstigt att springa över parkeringsplatsen för tävlingen och möta folk på väg mot bilarna hem från tävlingen. Då tänkte jag att det nog var ett dåligt vägval, men det var det ju inte.

Tyvärr finns Oskars GPS-rutt från loppet inte inlagd i 3drerun, men han gjorde alltså en liknande lösning som Albin Ridefelt och Niklas Olofsson, fast snabbare.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision