Värmlänningen Tina Thörner

Inför O-Ringen i Värmland 2017 passar vi på att träffa ett par Värmlandsprofiler som ger oss en liten inblick i vad man kan förvänta sig när man anländer 2017. Först ut är Tina Thörner från Värmlandsnäs utanför Säffle som har stor rutin av att läsa kartan, i en lite annorlunda miljö och med en fart på 150km/h.

Foto: Volkswagen/Krealing

Vad betyder Värmland för dig?

Oj, det är mycket! Ja, vi har ju en fantastisk natur i Värmland. Men det jag associerar till direkt är de egenskaper som många av oss värmlänningar står för, som att vi är omtänksamma, glada och positiva, gillar utmaningar och är omtyckta för vår personlighet. Där jag växte upp på Värmlandsnäs utanför Säffle så tog vi hand om varandra på ett bra sätt och tog vara på det som fanns närproducerat i vår omgivning på ett naturligt sätt. Vi köpte mjölk av bonden som hade kossor på bete i hagen utanför, färska ägg från en granne i närheten som hade höns och tomater från en annan gård i närheten. Det känns genuint och värmländskt.

Kartor är något som du är bekant med.

Ja, kartor är och har varit ett arbetsredskap för mig under min rallykarriär och kartläsningen är något som jag har tränat upp för att bli bra på så klart. Som kartläsare i en rallybil handlar det för mig om att stämma av omgivningen och hitta snabbast väg fram till målet, och kartorna hjälper mig att förstå hur vi ska klara av det. De flesta rally går på vägsträckor, men i ökenrally som Dakarrallyt finns det inte alltid vägar, så då krävs det också att vi navigerar oss fram med kartor som hjälp för att kunna ta oss igenom områden för att nå etappmålen.

Har ni kört vilse någon gång i öknen?

Ja det har väl hänt, men de gångerna är lätträknade. Och det handlar inte om att vara totalt borta, utan mer om att vi inte har följt den planerade rutten och optimala spåret. Ofta är det stora påfrestningar, trötthet och hög press under lång tid som gör att man tappar fokus. Då gäller det bara att stanna upp, göra en Ctrl-Alt-Delete och starta om i huvudet, så ordnar det sig.

Du bor i Schweiz nu, men vart är hemma för dig?

Det är lite “Wherever I lay my hat, that’s my home” som gäller och där Tina ställer ner sina väskor och sin beautybox det är hennes hem! Just nu är jag mitt uppe i ett stort projekt som kommer avgöra vart jag ställer ner väskorna framöver. Jag kanske blir kvar i Schweiz, annars lutar det åt USA, mellanöstern eller kanske Skandinavien.

Tina Thörner

Foto: Privat

Finns det några likheter mellan Schweiz och Sverige?

Ja, visst finns det likheter! Jag bor i en by vid en sjö med vacker grön natur runt omkring mig. Så förutom alptopparna känns det lite som Sverige och Värmland. Sen är det lite samma mentalitet här som där jag är uppvuxen med kor i hagar och jag köper äggen direkt från grannen med höns. Vi hjälper varandra och ”alle prater mä alle” och det är väl också en orsak till att jag bor och trivs här. Den stora skillnaden är att det är så många fler som bor här i Schweiz jämfört med Sverige, vilket gör att det blir lite mer strikt och uppstyrt när man ska göra saker. Jag kan sakna friheten att ge mig ut i naturen och vildmarken i Värmland.

Vad ska du hitta på i sommar?

Ja, det blir en jobbsommar med mitt projekt School4you, som är en global digital plattform och utbildningsverktyg med fokus på kunskap och livskvalité. Det är viktigt att röra på sig, äta rätt och sova för att må bra och kunna lära på ett bra sätt, det är kärnan i det här projektet, på ett nytt och roligt sätt! Sen blir det nog lite golf, hästridning och vandring i bergen. Jag gillar att vara aktiv och rör på mig.

En sista fråga! Har du orienterat med karta och kompass i skogen någon gång?

Ja, men bara i skolan. Inte mer seriöst än så.

Då önskar vi dig en riktigt fin sommar och lycka till med projektet!

Åh, tack! Ja, kram och glad sommar!

Skribent: Mattias Karlsson

”Med hjärtat i Värmland och världskartan som arena för sin kompass”

 

Tina Thörner

Född 1966 och uppväxt i Värmlandsnäs utanför Säffle. Startade sin karriär som kartläsare 1984, har vunnit tre världsmästerskap i rally för damer, har varit kartläsare i Dakarrallyt flera gånger och kom tvåa 2006. 2011 dansade hon till sig en tredje plats i Lets Dance.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision